Jordi Sànchez, en una manifestació davant del TSJC el 22 de setembre (ACN)
Jordi Sànchez, en una manifestació davant del TSJC el 22 de setembre (ACN)
Barcelona

Jordi Sànchez demana poder participar a la investidura almenys per videoconferència

Ho ha demanat al jutge Pablo Llarena, que al març l'hi ja va denegar per risc de "reiteració delictiva"

RedaccióActualitzat

Aquest dimarts hi ha hagut diversos moviments de cara a la sessió d'investidura convocada pel president del Parlament per aquest divendres.

D'una banda, la defensa de Jordi Sànchez ha demanat al jutge Pablo Llarena que el deixi sortir de la presó per assistir a la sessió d'investidura, en la qual és candidat.


Per videoconferència

És la segona vegada que Sànchez ho demana, la primera va ser al març, i Llarena l'hi va denegar amb l'argument que hi havia risc de "reiteració delictiva".

Aquesta vegada, la petició contempla una possible alternativa: que pugui participar en el ple a través de videoconferència des de la presó.

L'advocat de Sànchez recorda en el seu escrit que, si no se l'hi permet, s'estarien violant els drets i les garanties dels pactes internacionals, com es reflecteix en la resolució de la Comissió dels Drets Humans de l'ONU, que insta el govern espanyol a respectar els drets polítics de Jordi Sànchez.

En aquest sentit, el president del Parlament, Roger Torrent, ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3 que el jutge Pablo Llarena té "una oportunitat d'or" per rectificar i fer cas a la resolució de l'ONU.

Roger Torrent demana que es puguin garantir els drets de tots els diputats.

 

El vot de Puigdemont

D'altra banda, la mesa del Parlament ha ajornat la decisió sobre si es revoca o no el vot delegat de Carles Puigdemont en un altre diputat de Junts per Catalunya.

Els grups independentistes han forçat l'ajornament amb l'argument que necessiten temps per analitzar les peticions de revocació que han presentat Ciutadans i el PP.

El vot delegat de Puigdemont permetria a JxCat i ERC desempatar amb els partits no independentistes en la votació d'investidura de Sànchez davant l'abstenció anunciada per la CUP.

Puigdemont ja va emetre un vot delegat la setmana passada, i Cs i el PP volen que no pugui fer-ho, perquè consideren que el TC ho va prohibir el gener, consideració que JxCat i ERC rebutgen.

 

Investidura no presencial

El PP ha presentat una esmena a la reforma presentada per JxCat a la llei de Presidència.

La proposta de JxCat introduïa un nou paràgraf en l'article 4.2 per permetre una investidura no presencial. La proposta del nou text diu que:

"En cas d'absència, malaltia o impediment del candidat o candidata en el moment de presentar el programa de govern i sol·licitar la confiança del ple, aquest podrà autoritzar, per majoria absoluta, la celebració del debat d'investidura sense la presència o sense la intervenció del candidat."

I afegia que, en aquest cas, la presentació del programa i la sol·licitud de confiança de la cambra es pogués fer "per escrit o per qualsevol altre mitjà previst en el reglament".

D'aquesta manera es podria investir a distància Sànchez o Puigdemont.

 



El PP demana, en la seva esmena, tot el contrari per evitar una investidura no presencial. Els populars proposen que la llei de la Presidència fixi, de forma clara, que la participació del candidat en el ple d'investidura i en la votació ha de ser "necessàriament personal, directa i indelegable".

 

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DProcés catalàGovern empresonat
Anar al contingut