Barcelona

Jordi Pujol renya Toni Soler per la paròdia del Papa a "Polònia"

L'expresident de la Generalitat ha estirat les orelles a Toni Soler en públic per una de les paròdies del programa que presenta, "Polònia". No s'ha queixat, però, de la sàtira que es fa d'ell, ni del seu fill Oriol Pujol, ni tan sols de ningú del seu partit, sinó de la ridiculització de què és objecte el papa Benet XVI. Pujol, que ha invitat Soler a un esmorzar organitzat per la seva fundació privada per debatre sobre la imatge actual dels polítics, no s'ha pogut resistir a fer el retret, amb to cordial. Considera que el pontífex està fora de lloc en un programa de sàtira política i ha recorregut al seu famós "no toca" per expressar-se.

Actualitzat
Pujol: Per què poseu el Papa si voleu fer una sàtira política? Jo això us ho critico durament perquè és una concessió a la facilitat. Sabeu que no protestarà, però cap de vosaltres s'atrevirà mai a fer ni mitja insinuació contra un musulmà ni contra el déu dels jueus, ni ho heu de fer. És injust. Aquest Papa no és l'imbècil que presenteu.

Soler: Bé, però José Montilla tampoc és l'imbècil que presentem.

Pujol:
Però no feu crítica política? Doncs Montilla, Mas i Carod sí que surten, però el Papa no sé per què ha de sortir, i amb una ridiculització tan absoluta. Us adverteixo que a Europa la gent d'esquerra no ridiculitza el Papa actual, eh?

Soler: El meu programa no pretén en absolut erigir-se en "jutge" dels principals personatges públics en funció de qui ho fa millor o pitjor, sinó fer una paròdia "transversal", buscar la part "més grotesca" de cadascú i exagerar-la fins al màxim, sense fer distinció de colors polítics o ideològics.

Pujol: No és que el Papa no es mereixi la paròdia, sinó que simplement no toca.

Soler: No es pregunti per què posem el Papa en el programa, pregunti's per què el Papa es fica en política. Potser aleshores entendrà per què el Papa és un personatge que cap en el "Polònia".

Pujol: I per què no us fiqueu amb els musulmans?

Soler: Ja va sortir un imam una vegada al programa. Però tampoc ho farem cada setmana, perquè la presència de l'Església catòlica i de l'islam a Catalunya evidentment no és la mateixa, seria desproporcionat. Estic disposat a entendre que el personatge és especialment histriònic i potser no ho hauria de ser tant.

Pujol: El vostre és un programa seriós, excepte en això. No us atreviu amb Laporta però sí amb el Papa.

Soler: Sí que ens atrevim amb Laporta. Vostè no devia veure "Crackòvia" l'altre dia -s'ha defensat Soler en referència al programa estrenat fa poc pels mateixos creadors de "Polònia", on la sàtira va dirigida al món del futbol i en especial al Barça.

Aquest ha estat el principal frec a frec de la xerrada amb periodistes que han mantingut tots dos a l'Hotel Majestic, en què Soler ha sortit en defensa del seu programa davant aquells que l'acusen de generar desafecció cap a la política amb el seu humor descarnat. Pujol ha subratllat que per a qualsevol país és "absolutament necessària una bona política", i ha advertit Soler que en el seu programa "alguns polítics surten més perjudicats que altres".

Al final, per deixar un bon gust de boca de la trobada, Pujol li ha donat un obsequi: una caricatura emmarcada del mateix Soler, dibuixada per l'humorista Ferreres, perquè el director de "Polònia" tasti també què se sent en veure's caricaturitzat.
Anar al contingut