Reus

Jordi Pujol crida CDC a guiar una "batalla èpica" per salvar Catalunya

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha preparat CDC per guiar en els pròxims anys una "batalla èpica" per salvar Catalunya com a nació "viable" des del punt de vista econòmic, social i nacional. En la inauguració del setzè congrés del partit, que se celebra aquest cap de setmana al recinte de la Fira de Reus, Pujol ha afirmat que potser "la independència no és viable o és difícilment viable", però que "tampoc no és viable la Catalunya que ens volen imposar".

RedaccióActualitzat
Ja ha començat el setzè congrés de Convergència Democràtica de Catalunya. En la inauguració de la convenció, Jordi Pujol ha avisat que "podria ser que durant aquesta legislatura hi hagués un moment de gran dificultat" que obligués la política catalana, amb el "protagonisme" de CiU, a afrontar una situació "amb una forta càrrega èpica". En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat creu que "si algú és capaç de guiar aquesta batalla som nosaltres: la tropa de xoc serà la de Convergència".

En aquest congrés, Pujol cedirà la presidència del partit a Artur Mas i passarà a ocupar el càrrec de president fundador.

Oriol Pujol, número dos del partit

Amb un marcat to sobiranista, la formació renovarà aquest cap de setmana a Reus els càrrecs directius i debatrà sobre el seu futur. La convenció erigirà Oriol Pujol com el nou home fort del partit: serà el nou secretari general en substitució d'Artur Mas, que assumirà la presidència de Convergència. Pujol formarà un nucli dur amb Francesc Homs, Lluís Corominas i Josep Rull; mentre que el seu pare, l'expresident Pujol, assumirà el càrrec honorífic de president fundador.

El congrés de CDC també ha de servir per marcar si la formació vol posar rumb cap a la plena sobirania de Catalunya després que Mas iniciés el que va denominar com a "transició nacional". La ponència d'organització, comandada per Lluís Maria Corominas, defineix una nova estructura per reforçar la cúpula, després que molts dirigents tinguin ara càrrecs governamentals. El partit vol que la tasca de govern no enfosqueixi la feina de la formació.

Per sota d'Oriol Pujol, hi haurà dues vicesecretaries generals: la de coordinació institucional, ocupada per Corominas, i la d'Estratègia per Francesc Homs. A més, es recupera la figura del secretari d'Organització, per a Josep Rull. La cara visible al Parlament continuarà sent Jordi Turull.

Cap a la independència?

A part de l'organigrama directiu, aquest congrés també ha de servir per definir el "full de ruta" de Convergència. Els nacionalistes defensen el camí cap a la plena sobirania de Catalunya després del fracàs de la reforma de l'Estatut. Convergència, però, no aposta explícitament per la independència. En aquest camí de la "transició nacional" la primera estació que es plantegen és el pacte fiscal.

L'objectiu posterior és el que s'ha de debatre durant el congrés d'aquest cap de setmana. El document d'estratègia política parla de "plena sobirania", però una seixantena dels 2.000 delegats hi han presentat esmenes perquè volen que el partit aposti clarament per plantejaments independentistes.

Entre les esmenes presentades hi ha les de les joventuts dels partits, les JNC, sobre la "desconnexió" de Catalunya amb Espanya i la independència - explícitament - si fracassa el pacte fiscal.

L'accent sobiranista que es vol imprimir el partit va d'acord amb el perfil d'Oriol Pujol, que mai ha amagat les seves tesis independentistes i que va ser membre del denominat "pinyol", el nucli dur de Mas que el va portar al capdavant de la formació després de Jordi Pujol.

El congrés de Convergència arriba en el clima de la tranquil·litat que dóna el poder. En l'anterior, el 2008, el partit encara estava en l'oposició. Tot i això, hi haurà queixes per la política de retallades. Una plataforma d'indignats amenaça de concentrar-se per fer sentir la seva veu durant el congrés.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut