Jordi Cuixart reclama "generositat" a l'independentisme: "Prou de retrets"

Quan fa exactament un any que és en presó preventiva, el president d'Òmnium diu a TV3 que si els condemnen faran "una crida a la mobilització"

RedaccióActualitzat

Aquest dilluns fa un any exacte que el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, és a la presó. Juntament amb Jordi Sánchez va entrar a presó preventiva acusat de sedició pels fets del 20 de setembre del 2017.

Un any després, els informatius de TV3 l'han entrevistat perquè faci una valoració d'aquest any i de la situació actual. Cuixart ha respost les preguntes per escrit. Aquesta és l'entrevista sencera:

 

1.- Després d'un any de l'1 d'octubre i de la setmana que la va precedir... quina és la crida de Cuixart als partits independentistes?

"Unitat des de la diversitat, i sobretot empatia dels uns amb els altres. Prou de retrets. Emplacem tothom a actuar des del màxim rigor i generositat. Sentit d'Estat i radicalitat democràtica. Tot el que ens està passant ho superarem junts i en sortirem més enfortits encara."

2.- L'independentisme està més desunit que mai ara que fa un any, o el que passa ara és conseqüència d'aquells dies d'octubre tan agitats?

"El sobiranisme a peu de carrer està unit com sempre i potser degut a la repressió més i tot. No oblidem que el principal objectiu de la repressió és la divisió. És el jutge Llarena i els tribunals espanyols qui adulteren la voluntat de la ciutadania expressada a les urnes. Cal que tots els partits comparteixin els seus objectius de manera clara i concisa. Coherència, determinació i entesa republicana."

Notícia relacionada - 17 d'octubre del 2017 - De "presos polítics" a "agitadors separatistes": Sànchez i Cuixart, a les portades

3.- Un any a la presó. Es penedeix d'alguna cosa o algunes de les que es van fer les hauria fet diferent?

"No, no em penedeixo de res, des d'Òmnium Cultural no podem renunciar a la desobediència civil pacífica com a instrument útil per transformar i millorar la societat. Convocar la població a participar del Referèndum de l'1 d'octubre era un deure com a demòcrata. D'altra banda, si el 20-S les entitats no haguéssim coordinat la mobilització davant la Vicepresidència hauríem pogut caure a la trampa que ens havia preparat l'Estat."

4.- De quina manera afronta el judici?

"Amb molta serenor i conscient que és una oportunitat excepcional per enfortir la defensa dels drets fonamentals i el dret a l'autodeterminació. Serà també un altaveu internacional excepcional per explicar al món que a l'estat espanyol s'empresona artistes com a Turquia i l'Iran, o presidents d'entitats culturals i polítics que compleixen els compromisos adquirits amb la ciutadania."

 

Notícia relacionada - novembre 2017: Jordi Cuixart no serà en cap llista electoral independentista el 21D

5.- Reconeixerà el tribunal que el jutjarà?

"Tot i la constant vulneració dels nostres drets de defensa davant la instrucció, mai renunciarem a un tribunal just i un judici imparcial. Tot i que en som plenament escèptics. Cal tenir present que del resultat d'aquest judici en depèn el futur dels drets i llibertats del conjunt de la ciutadania per als propers anys, també a l'Estat."

6.- Com és la relació amb la resta de presos a Lledoners? Parla de política amb Sànchez, Junqueras, Romeva, Forn, Rull i Turull?

"Són companys de trinxera i com recorda en Quim Forn que explicaven els avis que van anar a la guerra: "Esdevenen més que germans". Parlem de política però també de la vida. He pogut fer també dues videoconferències institucionals amb la presidenta Forcadell i la consellera Bassa. Tots ells són persones excepcionals, d'una vàlua i humanitat extraordinàries."

 

7.- Quin és el sentiment quan cada diumenge sentiu la gent que us ve a donar ànims fora de la presó?

"D'agraïment absolut. El dia que entrem a Lledoners i des de fora dels murs comencem a sentir els crits de suport ens vàrem quedar en estat de xoc. El Jordi i jo mai havíem viscut en viu aquestes mostres de fraternitat. Ens vàrem emocionar moltíssims. Salutacions al 'Joan Bonanit!'"

8.- Si el moviment independentista va començar al carrer, quina és la predicció? Acabarà al carrer, també?

"El sobiranisme és plural i divers i té múltiples expressions que van més enllà del carrer, i s'expressa també en els centres de treball, en el món de la cultura, entre els empresaris, o la societat en general. El sobiranisme és la defensa dels valors republicans on la plaça pública, el carrer, hi juga un paper determinant."

 

9.- El president Torra diu que el límit a la legislatura serà la sentència de l'1-O. Quan surti la sentència, quin serà el missatge a la seva gent d'Òmnium?

"Estem defensant el dret a la llibertat d'expressió, a la dissidència política i a la mobilització pacífica. Si la sentència és acusatòria, l'única resposta possible és exercir els drets que ens volen coartar. Per tant, des de la serenor però la radicalitat democràtica, farem una crida a la mobilització en el marc de la unitat d'acció cívica i política de tots els sobiranistes, ens hi va el futur dels nostres fills."

10.- Com ho porta la parella i la seva família?

"Jo només puc dir que estic molt orgullós de la seva actitud i generositat. S'han trobat afrontant una batalla que potser no sospitaven a nivell d'intensitat, i ho fan amb una dignitat i determinació impressionant. Em considero molt afortunat; ells saben que, malgrat la dures de la repressió, soc feliç i que només sé viure la vida donant-ho tot per ella i fins a les últimes conseqüències."

 

Notícia relacionada - març: Jordi Cuixart comença un dietari a la presó: "La dignitat que sento és absoluta"

11.- Com aconsegueix passar el temps a la presó?

"Faig ceràmica al torn, amb uns companys molt trempats i un monitor genial. Participo de l'e-magazine de ràdio. Alhora, la meditació, les cartes i la lectura són molt importants per a un bon equilibri emocional i malgrat les limitacions de l'aïllament, atenc per correspondència les meves obligacions com a President de l'entitat. Qui s'avorreixi aquí a fora que em vingui a veure amb 40 minuts de locutori que l'hi donaré feina. El país ens necessita a tots més que mai."

12.- En tot aquest temps, 1 any, l'ha visitat molta gent..... Hi troba a faltar algú? Desitjaria parlar amb algun polític o amic que per x qüestions no ha pogut ser?

"M'agradaria parlar amb un munt de gent que enyoro i estimo i també els companys de la fàbrica. També amb alguns representants polítics que encara no s'han decidit a venir, però que quan ho facin no els faré cap retret."

 

Notícia relacionada - juny: Òmnium torna a elegir president Jordi Cuixart, vuit mesos tancat a Soto del Real

13.- Què li sembla l'ultimàtum de l'ANC al govern i als partits?

"Del tot legítim, faltaria més. Però Òmnium no acostumem a fer aquest tipus de posicionaments perquè aleshores ja no podríem ser un interlocutor vàlid a l'hora de generar consensos en el conjunt del sobiranisme i del catalanisme. Cadascú té el seu rol i el que és interessant és saber-ne el teu i actuar amb coherència. Soc soci de l'ANC."

14.- És l'únic pres de l'1-O que no està vinculat a cap partit. Acceptaria formar part d'una candidatura si això ajuda a mantenir la unitat entre els independentistes?

"No. Per mi ser el president d'Òmnium Cultural és l'honor més alt i per respecte als 127.000 socis de l'entitat no podria fer-ho. El pilar bàsic de la cohesió interna d'Òmnium és la transversalitat i diversitat dels nostres associats. Sempre he dit que vaig entrar a la presó com a president d'Òmnium Cultural i que, si els socis així ho consideren, vull sortir-ne també com a president."

 

La quinzena pregunta Cuixart no l'ha respost per escrit, sinó a través de missatges enviats des de la presó:

15.- Seguirà la mateixa línia de defensa que la resta? Si són diferents, unes defenses poden perjudicar les altres?

"No ens defensarem, sinó que acusarem l'Estat de vulneració dels nostres drets fonamentals. Pot haver-hi matisos però estic convençut que anirem a l'una. Això ja va quedar palès a les declaracions indagatòries del 16 d'abril. Estem units en la mateixa causa judicial, cert, però sobretot estem units en la mateixa causa política. El dret a l'autodeterminació de Catalunya i la República com a millor instrument de justícia social i equitat."

Notícia relacionada - Jordi Cuixart: "El judici és una oportunitat brillant per mostrar la veritable cara de l'estat espanyol"

 

 

Un any a la presó

El 16 d'octubre de 2017, la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va decretar presó sense fiança per a Jordi Cuixart i també per a Jordi Sànchez. A tots dos els va considerar "promotors i directors" del "setge" a la seu de la Conselleria d'Economia el 20 de setembre.

Cuixart i Sànchez ja havien comparegut per aquests fets a principis d'octubre i havien quedat en llibertat, però el dia 16 van tornar a comparèixer i la magistrada en va decretar la presó incondicional.

Des d'aleshores, tots dos continuen a la presó malgrat haver sol·licitat la llibertat provisional en diverses ocasions. Ni l'Audiència Nacional ni, després del trasllat de la causa, tampoc el Tribunal Suprem han acceptat deixar-los en llibertat.

Carta íntegra:

Entrevista íntegra a Jordi Cuixart by Moderador Noticies Web on Scribd

ARXIVAT A:
20SProcés catalàReferèndum 1-OJordi Cuixart
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut