Barcelona

Joan Veny: "La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer"

El dialectòleg mallorquí ha rebut aquest dilluns al vespre el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, atorgat per Òmnium Cultural

Actualitzat

El filòleg mallorquí Joan Veny i Clar ha rebut el 47è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, atorgat per Òmnium Cultural. En un acte al Palau de la Música, aquest dilluns al vespre, Veny ha reivindicat la unitat de la llengua catalana, de punta a punta dels Països Catalans.

"La nostra llengua és una, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. Per això hem denunciat i condemnat els governs que, dins la catalanofonia, han promogut desconnexions de canals mediàtics i han posat traves a l'ensenyament de i en la llengua pròpia. Amb la llengua, no s'hi juga!"

Veny, dialectòleg i director de l'Atles Lingüístic del Domini Català, ha recordat lingüistes com Antoni M. Badia Margarit, Joan Bastardas, Francesc de B. Moll, Joan Coromines o Pompeu Fabra, als quals ha anomenat "els meus mestres". En el seu discurs, el filòleg, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i membre de l'Institut d'Estudis Catalans, ha mostrat la seva passió per la llengua.

"Trobar una paraula nova és com caure del cel un pètal de rosa o fer brillar una nova estrella en el firmament. Em plau reiterar que sóc un enamorat de les paraules"

La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, ha remarcat que Veny és "un savi complet, un intel·lectual en el sentit més ampli", que "ha defensat la llengua amb un lluita sorda i constant". A més, Casals també s'ha felicitat perquè "a les Illes i al País Valencià puguin governar aquells que parlen i estimen la llengua" que comparteixen, esperant "que es pugui reconstruir ben aviat l'espai lingüístic, cultural i comunicatiu dels Països Catalans, tan maltractat políticament". La presidenta d'Òmnium ha ressaltat que "una llengua, totes les llengües, necessita les eines d'un Estat que la defensi i la promogui" i ha afegit que, "fins ara" el català no només no ha tingut aquest Estat, sinó que n'ha tingut un en contra".

En el transcurs de l'acte s'ha presentat l'espectacle "Geografia Joan Veny", escrit i presentat per Joaquim Maria Puyal, que representava un itinerari per la figura i l'obra de Veny, combinant el diàleg, la música, el teatre i el vídeo.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut