25è Congrés d'ERC

Joan Ridao: Un polític hàbil i ben preparat

Actualitzat
Joan Ridao, un advocat expert en lleis i ponent del nou Estatut, està des d'ara al capdavant de la vida interna d'ERC com a nou secretari general, càrrec al qual accedeix fins i tot amb més vots que Joan Puigcercós -concretament, 20 més-, que s'ha fet al mateix temps amb la presidència dels republicans.

Encara que l'actual portaveu d'ERC al Congrés tindrà un perfil polític com a nou secretari general, es preveu que delegui algunes funcions d'organització interna en altres dirigents del partit, segons fonts republicanes. Sobre Ridao recau ara la responsabilitat de manejar l'engranatge intern de la formació republicana.

Ridao és des de les últimes eleccions generals el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats i, per tant, l'encarregat de marcar perfil propi a la cambra baixa davant el govern.

Nascut a Rubí el 27 de juliol de 1967, Ridao era fins fa pocs mesos dels pocs dirigents d'ERC que no estava adscrit a cap sector del partit. No obstant això, a partir de les eleccions generals es va decantar públicament pel sector liderat per Joan Puigcercós, amb qui ha format tàndem en aquestes eleccions a la direcció d'ERC.

Un expert en lleis per comandar la vida interna d'ERC

Doctor en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UB, llicenciat en Dret per la UAB i professor associat de Dret Constitucional a la URV, Ridao és un polític treballador que s'ha llaurat una imatge de rigorós jurista a partir de la seva tasca al Parlament català. Allà va representar a ERC en els treballs d'elaboració del nou Estatut, encara que finalment ERC va votar en contra del text català per considerar que s'hi havia rebaixat en les Corts substancialment respecte al text aprovat a la cambra catalana.

Considerat un polític hàbil i ben preparat, va ser diputat des de 1995 fins al 2006 al Parlament català, on va destacar per la seva tasca d'oposició al govern català de CiU. És, també, president de la Fundació Josep Irla vinculada a ERC, va ser elegit regidor a l'Ajuntament de Rubí dues vegades (1991 i 1995), i milita a Esquerra des de l'any 1988.

En la seva trajectòria "cívica" destaca el fet que Ridao ha rebut la medalla d'or del Col·legi d'Advocats de Barcelona, és membre del consell directiu de les Nacions Unides en l'Espanya, membre de l'Institut Europeu de Drets Humans, de l'Associació Catalana de Juristes Demòcrates, i del Col·legi de Doctors i Llicenciats en Ciències Polítiques i Sociologia de Catalunya.

El seu penúltim repte electoral li va arribar en les passades generals de març, on es va convertir en el cartell electoral d'ERC. Els republicans van patir un revés electoral en passar de vuit a cap diputat i perdre el grup propi. Malgrat això, Joan Puigcercós va apostar per Ridao com a candidat a secretari general i ha guanyat l'elecció fins i tot per 20 vots més que Puigcercós en la seva nominació com a president.
Anar al contingut