Joan Massagué, sobre la metàstasi: "La descoberta és notable perquè ens obre un camí"

El científic ha visitat Catalunya divuit dies després de l'anunci de la descoberta de l'origen de les metàstasis del càncer. Massagué ha aprofitat la seva visita per recollir el premi que atorga anualment l'Institut d'Estudis Humanístics Miquell Coll i Alentorn.

RedaccióActualitzat

El científic Joan Massagué ha lloat el talent que hi ha a casa nostra en l'àmbit de la ciència i ha volgut recordar que persones com Baselga s'han format a Catalunya. Després de l'elecció de Baselga com a director del centre de recerca contra el càncer més important del món, Massagué ha parlat de l'èxit dels científics catalans, en declaracions a "Els matins". "La major part del talent és aquí. Hem d'estar orgullosos de la presència a l'estranger. Si hi hagués més recursos, brillaria més", ha dit.

Massagué ha animat els investigadors a buscar oportunitats a l'estranger, argumentant: "Als que es plantegen marxar fora els diria que ho facin. D'una manera o altra tornaran".

Ara bé, després de destacar el talent català, ha defensat la universalitat dels avenços científics: "No hi ha ciència de Catalunya o dels Estats Units, hi ha ciència en general."

"És una descoberta que és notable perquè ens obre un camí"

Massagué ha visitat Catalunya 18 dies després de l'anunci de la descoberta de l'origen de les metàstasis del càncer. La investigació la va fer amb l'equip que lidera a l'Sloan Kettering Institute de Nova York.

Tot i la importància cabdal del seu descobriment, que permetrà un nou abordatge en el tractament del càncer, Massagué li ha volgut treure importància. "No podem exagerar. Aquesta és una descoberta que és notable perquè ens obre un camí. No és una descoberta notable perquè avui ens doni un nou medicament. Dels nous medicaments que s'han descobert ara, alguns són fruit de descobertes com aquesta de fa 5, 10 i 15 anys, és a dir, és part d'un procés, part d'un camí". 

"La ciència té una incidència a Catalunya que no té en països amb una inversió més elevada"

Massagué ha aprofitat la seva visita per recollir el premi que atorga anualment l'Institut d'Estudis Humanístics Miquell Coll i Alentorn (Inehca). L'entrega del guardó l'ha feta el líder d'UDC, Josep Antoni Duran, que ha destacat la figura "humanista" del científic català. Massagué ha considerat un gran honor rebre el premi i ha assegurat que la ciència té una incidència a Catalunya que no té en altres països amb una inversió més elevada, cosa que ha considerat que és gràcies al fet que "la societat civil abraça els valors de la ciència".

La primera edició del premi, que es va fer l'any passat, va reconèixer la figura de l'abat de Montserrat, Josep Maria Solé.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut