Joan Carreras: "El llibre no és una pila de paper sinó una pila de paraules"

Actualitzat
Joan Carreras
Autor de "L'home d'origami"
Amsterdam llibres

Expliqui'ns breument l'argument del seu llibre i la seva relació amb el món de la tecnologia.
La novel·la "L'home d'origami" explica la història d'un escriptor que es retira en un poble per matar el protagonista que l'ha fet famós, però ha d'aturar el projecte perquè se li apareix una amant de vint anys enrere amb una proposta sorprenent: vol ser la seva esclava per sempre.
No hi ha cap relació, fora que s'han fet servir els recursos de la xarxa per a la seva promoció, amb un vídeo interpretat per l'actriu Mar Serra que ha tingut prou fortuna ("Teva per sempre") i amb un blog que prova d'oferir temporalment un paquet d'extres, per acompanyar la lectura.



Quin futur creu que pot tenir el llibre digital?
El llibre no és una pila de paper sinó una pila de paraules. Per tant, com va dir no fa gaire l'editor Ernest Folch en un article de premsa, el que compta és el contingut i no el continent. Cal que els lectors digitals millorin i que els fabricants es decideixin a compartir formats. És absurd que comprar un electrodomèstic o un altre et limiti les lectures possibles. Seria com si comprar un televisor o un altre et permeti l'accés a uns programes i no a uns altres. Seria ridícul. Quan es resolguin aquests dos detalls, segur que el llibre digital funcionarà.

Estan canviant les TIC la manera de consumir llibres?
Encara no però anirà passant. De moment, la influència més important sembla que sigui l'intercanvi d'opinions amb més facilitat. Persones que no es coneixen es llegeixen les seves opinions. Els gustos es comparteixen. Hi ha llibres que troben bona acollida perquè a la xarxa han tingut un ressò important entre aquestes persones que opinen i s'intercanvien lectures.

Creu que hi ha diferències entre els lectors que fan servir la xarxa i els que no?
Els que fan servir la xarxa accedeixen a més recomanacions, compten amb moltes opinions d'altres lectors, poden contrastar. I estan acostumats a dir què pensen. Més enllà d'això, cadascú llegeix els llibres com li sembla, faci el que faci, pensi com pensi, navegui o no per internet...

Ens proposa algun llibre per aquest Sant Jordi?
"L'últim home que parlava català", de Carles Casajuana.
Anar al contingut