losantos
losantos

Jiménez Losantos, multat amb 17.000 euros per incitar a l'odi contra els alemanys

El CAC celebra la sanció, tot i que era partidari d'imposar-ne una de més greu

RedaccióActualitzat

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha multat l'empresa Libertad Digital a pagar una multa de 17.000 euros per les declaracions de Federico Jiménez Losantos del 6 d'abril a esRadio.

Les declaracions objecte de la multa les va efectuar Jiménez Losantos en el programa "Las mañanas de Federico" l'endemà que el Tribunal Superior de l'estat d'Schleswig-Holstein va decidir deixar en llibertat Carles Puigdemont, que havia estat detingut deu dies abans en aplicació de l'euroordre emesa pel jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem.

 

Indignat per la decisió de la justícia alemanya amb Puigdemont, el periodista va recordar que "a les Balears hi ha com dos-cents mil alemanys d'ostatges" i que "a Baviera poden començar a esclatar cerveseries".

"La bufetada que la Unió Europea li va donar ahir a Espanya no li ha donat a ningú. A cap país de la Unió Europea no li han donat mai, mai. I és no entendre la gravetat del que ha passat. Si no s'entén aquesta gravetat, és impossible, els remeis que són necessaris perquè no es torni a repetir o, millor dit, perquè qui l'ha feta la pagui, és a dir, perquè Alemanya sàpiga (...) que a Espanya no se la perdonarà. Vostès diran: 'Ui, el ratolí, ui!' El ratolí, al gat, li pot fer tota classe de malifetes, tota classe de malifetes. A les Balears, totes! A les Balears hi ha com dos-cents mil alemanys d'ostatges. A Baviera? Bé, a Baviera poden començar a esclatar cerveseries."

La CNMC, que actua com a organisme regulador, considera que, amb aquestes declaracions, Jiménez Losantos ha vulnerat l'article 4.2 de la Llei General de la Comunicació Audiovisual (LGCA), que estableix que "la comunicació audiovisual mai podrà incitar a l'odi o a la discriminació per raó de gènere o qualsevol circumstància personal o social i ha de ser respectuosa amb la dignitat humana i els valors constitucionals".

En concret, l'acusa d'incitar a l'odi i a la discriminació per raó de nacionalitat i, per aquest motiu, ha decidit imposar una sanció administrativa de "caràcter lleu" contra la qual recorda a Libertad Digital que pot interposar un recurs contenciós-administratiu davant l'Audiència Nacional en el termini de dos mesos.

"La intervenció es revela com una expressió desafortunada que té calat potencial per generar per si sola un clima d'hostilitat cap a la ciutadania alemanya."

El CAC celebra la decisió

El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha celebrat la decisió de la CNMC, tot i que considera que seria adient imposar una sanció de caràcter "molt greu", com ja va demanar a l'organisme regulador espanyol en un escrit que va adreçar-li el mes de juny.

ARXIVAT A:
Mitjans de comunicació
Anar al contingut