Jáuregui i Sáenz de Santamaría, durant la reunió de traspàs de poders d'aquest dimecres. (Foto: EFE)
Jáuregui i Sáenz de Santamaría, durant la reunió de traspàs de poders d'aquest dimecres. (Foto: EFE)
Madrid

Jáuregui i Sáenz de Santamaría fixen mecanismes de coordinació i establir una posició conjunta en cimeres

Creix la pressió dels mercats i les institucions europees sobre Mariano Rajoy perquè expliqui quines mesures aplicarà el seu govern, sobretot en matèria econòmica. Mentre el líder popular continua sense definir-se públicament, s'ha dut a terme la primera reunió oficial per preparar el traspàs de poders entre Ramón Jáuregui, ministre de la Presidència en funcions, i Soraya Saénz de Santamaría, designada per Mariano Rajoy per fer la transició. En la trobada, que s'ha fet al palau de La Moncloa, han establert el mecanisme de coordinació i la manera de consensuar una posició conjunta fins a la constitució del nou executiu de Mariano Rajoy.

RedaccióActualitzat
La reunió entre el ministre de la Presidència en funcions i la portaveu del PP ha durat unes dues hores. Els seus equips han consensuat el procediment de treball per traspassar tota la informació i alhora la manera de coordinar-se quan s'hagi de fixar la posició espanyola en negociacions, cimeres internacionals o reunions sectorials. També han establert que el govern en funcions mantindrà informat el PP en la seva gestió ordinària, sobretot de les qüestions que estudiïn la Comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que preparen els consells de ministres.

En aquest sentit, una data clau serà el 9 de desembre, quan José Luis Rodríguez Zapatero acudirà a la reunió del Consell Europeu que se celebrarà a Brussel·les.

Es tracta de la primera de les reunions entre les dues delegacions que tindran lloc les pròximes setmanes.

En les trobades, Saénz de Santamaría, una de les persones de màxima confiança del líder popular i un dels noms que sonen amb més força a les travesses de futurs ministres, té instruccions d'escurçar al màxim els terminis per poder formar govern al més aviat possible, dins els marges que marca la Constitució.

El mateix president electe, Mariano Rajoy, ha parlat amb el president en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, sobre el procés. La conversa ha estat, pel líder popular, "molt satisfactòria", segons ha explicat María Dolores de Cospedal, que ha afegit que l'executiu sortint ha ofert la "màxima col·laboració". "El sentit de la responsabilitat del govern és màxima i no hi haurà cap problema", ha pronosticat De Cospedal.

Rajoy vol ocupar La Moncloa abans de la nit de Nadal. Segons el calendari previst, el 13 de desembre se celebrarà el ple de constitució de les Corts Generals i, el 22 de desembre, Rajoy jurarà o prometrà el càrrec de president i a partir d'aquest moment ja podrà anunciar qui formarà el seu executiu.
Anar al contingut