Primer pla del conseller d'Interior, Jordi Jané, durant l'acte d'homenatge al 150è aniversari de la Guàrdia Urbana de Vic. Imatge del…
Primer pla del conseller d'Interior, Jordi Jané, durant l'acte d'homenatge al 150è aniversari de la Guàrdia Urbana de Vic. Imatge del 22 de març de 2017 (Horitzontal).

Jané destaca que l'èxit en l'operació de Roda de Ter és gràcies a la bona col·laboració entre els cossos policials

ACN Vic.-El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha posat en valor la bona coordinació que existeix entre policies locals del país, vigilants municipals i Mossos d'Esquadra, durant l'acte d'homenatge a la Guàrdia Urbana de Vic en la celebració dels seus 150 anys. Jané ha assegurat que l'estreta col·laboració entre els cossos ha estat clau per poder dur a terme amb èxit l'operació que ha tingut lloc aquest dimecres a Roda de Ter i que ha acabat amb la detenció de dos individus per formar part, presumptament, d'una cèl·lula de propaganda i captació jihadista i que va aconseguir adoctrinar dues dones catalanes. Precisament, Jané ha explicat que gràcies a una de les formacions específiques que van rebre els vigilants municipals de Roda de Ter sobre com detectar casos de radicalització es va poder identificar una jove de 19 anys que presentava canvis en l'aparença física i que havia fet manifestacions a la xarxa de suport a la jihad. Posteriorment, aquesta noia va resultar ser l'origen de la investigació.

El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha mostrat la seva gratitud cap al col·lectiu de policies locals i vigilants municipals perquè la seva tasca, coordinada amb els Mossos d'Esquadra, dóna bons resultats. Segons el conseller, la prova més recent és l'èxit del programa PRODERAI (Procediment de Detecció de la Radicalització Islamista) de proximitat que, juntament amb les policies locals i vigilants municipals, ha permès detectar una noia a Roda de Ter que 'estava radicalitzant. Un mes abans d'aquesta detecció ara fa un any, els quatre vigilants municipals de Roda de Ter havien realitzat el curs amb els mossos. Les indicacions que havien rebut els van ajudar a detectar el cas de la noia de Roda de Ter que, sumat als indicis de radicalització de la dona de Manlleu, van permetre estirar del fil i arribar als dos detinguts d'aquest dimecres. Els mossos han acabat escorcollant tres pisos propietat dels dos detinguts. El conseller ha destacat que "podria semblar que les dues dones catalanes radicalitzades no siguin el perfil de persona que es radicalitza". Tot i això, ha assenyalat que "cal tenir en compte que gràcies a les noves tecnologies i les xarxes socials els missatges corren molt de pressa i poden acabar penetrant en persones que després seran víctimes d'aquests missatges". A banda de celebrar la bona relació entre els diferents cossos policials, el conseller ha insistit també en la utilitat de la col·laboració ciutadana. Segons Jané, "tothom pot ajudar quan veu algú proper que està canviant la seva manera de vestir, que fa comentaris, suggeriments o que consulta algunes pàgines d'internet que poden aixecar les sospites que estem davant una persona que es radicalitza". El conseller ha insistit en el fet que el ciutadans i cossos policials fomentin "una mirada atenta i propera" que busqui el màxim de coordinació per evitar que es donin fenòmens de radicalització. El conseller ha destacat que les detencions dels presumptes jihadistes d'aquest dimecres "no són un problema exclusiu de la comarca d'Osona". "S'equivoquen i molt els que es pensen que Osona és un territori especialment donat a aquest tipus de radicalització perquè això no és cert", ha dit. "Els episodis es donen a Osona, a Barcelona, a Girona o al Maresme, a França o Bèlgica, perquè l'amenaça és global"., ha afegit.La Guàrdia Urbana de Vic, entre les vuit més antigues de CatalunyaEl 22 de març de 1867, a les deu del matí, s'instaurava a Vic una embrionària Guàrdia Urbana amb cinc policies. Aquesta xifra, 150 anys més tard s'ha multiplicat per 11 i Vic, amb més de 42.000 habitants, disposa d'una plantilla de la Guàrdia Urbana amb 66 efectius. En el seu discurs, Jordi Jané ha destacat Vic com una de les pioneres al país per apostar per la policia de proximitat. De fet, la capital d'Osona és una de les vuit ciutats de Catalunya amb una Guàrdia Urbana més antiga.

Anar al contingut