Tortosa

Jané apunta que s'investiga el conductor de l'autocar de Freginals "per presumpte homicidi imprudent"

L'home no declararà davant del jutge fins que es recuperi de la contusió pulmonar que ha obligat a ingressar-lo a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa

RedaccióActualitzat

El conductor de l'autocar accidentat a Freginals podria ser investigat per tretze homicidis imprudents, segons ha apuntat el conseller d'Interior, Jordi Jané. El conseller ha remarcat que la justícia haurà de determinar si hi ha hagut cap negligència.

"Hem de respectar sempre la presumpció d'innocència, però a una persona, quan s'obre una causa penal, se l'investiga. En aquest cas, per un presumpte homicidi imprudent. Com que hi ha 13 víctimes, 13 homicidis imprudents. Aquí s'haurà de calibrar també si hi havia hagut negligència o no".

L'home havia de declarar aquest matí davant del jutge a Tortosa, però l'interrogatori s'ha ajornat, sense que hi hagi cap data fixada, perquè l'han hagut d'hospitalitzar. El conductor, que diumenge es va acollir al seu dret a no declarar davant dels Mossos, està ingressat a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Es troba a la unitat de vigilància intensiva per una contusió pulmonar. En qualsevol cas, segons ha pogut saber TV3, el conductor hauria explicat en el lloc de l'accident que no recordava res, només que havia perdut el control del vehicle.

De tota manera, aquestes manifestacions no haurien entrat encara al jutjat. A més, l'home es trobava en estat de xoc i durant el dia va tenir episodis d'angoixa. Va donar negatiu en el test d'alcohol i drogues, però falta determinar què va provocar que donés el cop de volant fatal que va fer bolcar l'autocar. La hipòtesi més probable apunta cap a un error humà.

Sobre la possibilitat que algunes de les víctimes no portessin cordat el cinturó de seguretat, Jané ha considerat que aquest debat no és pertinent.

"No vull ara estigmatitzar... 'oh, és que no duia el cinturó i per culpa d'això va morir'. El cinturó s'ha de dur sempre. Però dir que, perquè no es duia, va haver-hi la conseqüència tràgica... Ni m'atreveixo a dir-ho ni crec que ho hagi de fer".

Les identificacions de les tretze universitàries mortes en l'accident estan molt avançades i les repatriacions podran començar aviat. Set de les estudiants eren italianes i tenien entre 19 i 25 anys. El conseller d'Interior ha explicat que també hi havia dues universitàries alemanyes, una romanesa, una francesa, una uzbeka i una austríaca. Avui, dilluns, hi ha hagut concentracions en record de les víctimes. Tortosa ha centrat l'acte institucional i la Universitat de Barcelona, on els estudiants feien un Erasmus, ha fet cinc minuts de silenci a les dotze del migdia.

Dues víctimes declaren al jutjat d'Amposta

La titular del jutjat d'instrucció número 3 d'Amposta ha pres declaració aquest dilluns a dues de les víctimes de l'accident d'autocar. També han comparegut aquest dilluns a la tarda familiars de dues de les víctimes mortals per personar-se en el procediment. Segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el jutjat oficiarà les oficines d'ajuda a les víctimes perquè quan se'ls doni l'alta se'ls informi per escrit de totes les possibilitats que tenen de participar en el procediment. També se'ls notificarà que podran fer-ho des de qualsevol jutjat més pròxim, sense que hagi de ser el d'Amposta, per evitar els desplaçaments.

El Vaticà dóna el condol

El Papa Francesc s'ha afegit als condols expressats en record de les víctimes. En un telegrama signat pel secretari d'estat, el cardenal Pietro Parolin, i enviat al bisbe de Tortosa, Enrique Benavent, li ha demanat que transmeti el condol a les famílies. El Papa s'hi ha mostrat "vivament afligit" per la "dolorosa notícia d'aquest tràgic accident."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut