Un rètol lluminós mostra els preus de canvi de l'euro i el dòlar respecte del peso.
Els argentins ja poden comprar dòlars, però amb restriccions.
Argentina

Ja es poden adquirir dòlars a l'Argentina per tenir-los com a estalvi

A l'Argentina ja es poden adquirir dòlars per tenir-los com a estalvi. Ho podran fer les persones que guanyin com a mínim 7.200 pesos al mes, i com a màxim podran rebre el 20 per cent del seu sou en dòlars.

RedaccióActualitzat

A l'Argentina ja es poden adquirir dòlars per tenir-los com a estalvi. Ho podran fer les persones que guanyin com a mínim 7.200 pesos al mes, i com a màxim podran rebre el 20 per cent del seu sou en dòlars.

De manera oficial, els argentins podran aconseguir dòlars per tenir estalvis en moneda dels Estats Units. Però, en realitat, poques persones podran acollir-se a aquesta flexibilització de les restriccions monetàries. El govern del país ha autoritzat les persones que guanyin el doble del salari mínim a poder rebre el 20% del sou en dòlars. Hauran d'aportar un formulari de l'Agència Tributària que acrediti els ingressos. Els que més diners guanyin podran aconseguir, com a màxim, 2.000 dòlars al mes. Els hauran de tenir en dipòsit al banc durant un any i, si se'ls volen endur en efectiu, hauran de pagar una taxa del 20%.

El govern argentí considera que la metodologia aplicada és per al petit estalviador.

Durant el primer dia d'aplicació d'aquest règim de compra de divises per a l'estalvi, el dòlar es va mantenir a un valor equivalent a vuit pesos argentins. Els experts asseguren que aquesta mesura no afectarà gaire les reserves del Banc Central ja que seran quantitats molt petites les que es compraran.

Tradicionalment, molts argentins han recorregut a la moneda estrangera com a refugi segur davant de possibles devaluacions del pes argentí. A més a més de les cases de canvi oficial, a l'Argentina també es poden aconseguir dòlars a les anomenades "cuevas", on es poden comprar dòlars a preu "blue", és a dir, al mercat negre i pagant un preu molt més elevat.

La crisi del peso s'estén a altres divises

L'aixecament de la prohibició als ciutadans argentins de comprar dòlars ha estat envoltada de dubtes i escepticisme sobre si servirà per frenar la contínua depreciació del peso.

La crisi del peso s'ha estès a altres divises. La lira turca, per exemple, està en mínims històrics davant la divisa dels Estats Units i el Banc Central de Turquia ha convocat per aquest dimarts una reunió d'urgència. Aquest dilluns, les borses van tornar a caure, sobretot l'espanyola, per sisè dia consecutiu. L'Ibex-35 està per sota dels 9.800 punts.

Els ministres d'Economia de la zona euro es van reunir ahir, i el president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, va descartar que les turbulències als països emergents posin en risc la recuperació a la zona euro.

 

 

Anar al contingut