Tatxo Benet ha demanat al públic que deixés d'escridassar l'alcalde Àngel Ros
Tatxo Benet ha demanat al públic que deixés d'escridassar l'alcalde Àngel Ros
Lleida

Xiulets a Àngel Ros en la inauguració de l'obra censurada a Arco

Centenars de persones converteixen la inauguració en un acte per demanar l'alliberament de Junqueras, Forn i els Jordis

Actualitzat

L'obra "Presos polítics a l'Espanya contemporània" de l'artista Santiago Sierra, censurada el mes passat a la fira Arco, ja està penjada al Museu de Lleida. Es tracta del primer lloc on s'exposa després que la retiressin de la fira d'art contemporani. A les sis de la tarda d'aquest dimecres el museu ha inaugurat l'exposició amb l'obra de Sierra.

Durant l'acte, els CDRs (Comitè de Defensa de la República) de Lleida han escridassat i xiulat l'alcalde socialista de la ciutat, Àngel Ros, sense deixar-lo parlar. Han cridat "Dimissió" i "Llibertat presos polítics".

Tatxo Benet, propietari de l'obra, ha demanat sense gaire èxit que la gent deixés de cridar.

"Podem dissentir tant com vulguem, però hem d'escoltar tothom. Hem fet un acte amb què hem demostrat la nostra tolerància vers els altres, envers tothom. Si el que voleu és que d'aquest acte només en surti això, feu el que vulgueu."

Però l'escridassada ha continuat una estona.

D'aquesta manera, centenars de persones han convertit l'inauguració en un acte per demanar l'alliberament d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn i els Jordis.

 

L'obra de Santiago Sierra mostra les cares pixelades de diferents persones empresonades. Entre els rostres s'hi poden distingir el del vicepresident de la Generalitat destituït Oriol Junqueras, l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez, els joves d'Altsasu o els titellaires de Madrid empresonats el 2016. En cada fotografia, s'hi inclou una llegenda que explica cada cas sense identificar-los.

Fira de Madrid va demanar que l'obra es retirés de les parets d'Arco per no ferir sensibilitats, tot i que després van demanar disculpes per la retirada.

L'empresari de la comunicació Tatxo Benet la va comprar per 80.000 euros i va decidir exposar-la al Museu de Lleida d'on —al desembre— van sortir cap a l'Aragó les obres originàries del museu de Sixena.

Durant la inauguració aquest dimecres, Tatxo Benet ha dit que el significat d'exposar-la s'ha acabat perquè, a partir d'ara, deixa d'estar vetada.

"El que pretenien era que l'artista no pogués exposar la seva obra i que el públic no la pogués apreciar. I, per tant, el seu significat acaba avui perquè el que fem és posar-la a disposició del públic, que és el que han de fer els museus."

Quan l'empresari Tatxo Benet va adquirir l'obra, ja va dir que volia exposar-la a Lleida com a "retorn" pel trasllat de les obres a Sixena. Després d'exposar-se a Lleida, l'obra anirà a la primavera al CCCB de Barcelona.

ARXIVAT A:
ArtAltsasuLlibertat d'expressió
Anar al contingut