Un eurodiputat italià trepitja simbòlicament els papers del comissari d'Economia europeu que demana una rectificació a Itàlia
Roma

Itàlia no "traurà ni un sol euro dels pressupostos" que Brussel·les ha tombat

Un eurodiputat italià ha trepitjat simbòlicament els papers del comissari d'Economia

RedaccióActualitzat

Brussel·les dona tres setmanes a Itàlia perquè rectifiqui els pressupostos del 2019 per incompliment del límit de dèficit, en un gest sense precedents.

Tot i l'amenaça d'una sanció, Roma respon que no pensa tocar res i diu que no té por. Matteo Salvini, vice-primer ministre italià, anuncia que no retallarà ni un euro dels italians.

"Jo, personalment, estic disponible per reunir-me amb el president de la Comissió Europea per explicar-li com creixerà Itàlia amb aquests pressupostos. Però ningú traurà un sol euro d'aquests pressupostos."

Itàlia s'enfronta a una multa

El govern, de moment, no sembla que vulgui canviar els pressupostos. I, si no envia cap projecte nou, o n'envia un sense canviar-ne els paràmetres fonamentals, hi ha la possibilitat que s'obri un procediment per dèficit excessiu i per violació de les normes del pacte d'estabilitat. La multa pot arribar al 0,2% del PIB.

 

 

Salvini i Luigi Di Maio han dit que no es torna enrere. Els dos "vicepremiers" estan convençuts que el creixement mantindrà els comptes públics.

Després que l'agència de qualificació Moody's hagi baixat un esglaó el ràting a Itàlia, decisió més benèvola del que el mercat esperava, divendres és l'agència de qualificació Standard and Poor's la qui ha de donar-hi el seu parer.

Una prima de risc a 350 punts ja reflectiria un escenari negatiu, i un doble rebuig faria que Itàlia caigués financerament a nivell escombraria. Però el líder del Moviment 5 Estrelles, Di Maio, no té por dels mercats.

"Aquest és un govern que creu en el que fa i qui creu en el que fa no té res a témer. De l'únic temor que hem de tenir por és del temor mateix. La prima de risc oscil·la al voltant de 300 i veig com els mercats volen Itàlia molt més que algunes institucions europees."

 

El gest inèdit de Brussel·les

La decisió de la Comissió Europea de rebutjar oficialment el projecte de pressupostos italià no s'havia pres abans contra cap estat membre.

Brussel·les acusa el govern italià d'incomplir el dèficit i de desviar-se a propòsit de les regles europees, segons va recalcar aquest dimarts Pierre Moscovici, comissari d'Afers Econòmics i Financers.

"És un moment intens, greu. Però no és el final del diàleg, per aconseguir fer compatibles les prioritats del govern italià -que no discutim- amb les regles que tothom s'ha compromès a respectar. També Itàlia."

Els últims dies, la Comissió ja havia advertit Roma que l'auagment del dèficit fins al 2,4% del PIB era el triple del proposat per l'anterior govern italià i es troba lluny de l'ajust estructural recomanat.

Trepitja els papers del comissari

Quan s'ha acabat la seva roda de premsa, un eurodiputat italià de la Lliga, el partit d'ultradreta de Matteo Salvini, s'ha acostat a l'estrada i ha agafat els papers del comissari d'Economia.

Després Angelo Ciocca s'ha tret una sabata i els ha trepitjat simbòlicament, en un gest desafiant contra la Comissió Europea.

 

"He trepitjat amb una sola 'Made In Italy' la muntanya de mentides que Moscovici ha escrit contra el nostre país. Itàlia mereix respecte i aquests 'euroimbècils' ho han d'entendre. No abaixem més el cap! He fet bé?"

 

L'última vegada que un executiu italià va plantar cara a Europa va ser el govern de Silvio Berlusconi el 2011. La renda per càpita es va reduir un 3%, el consum va caure un 8% i, quan la prima de risc va superar els 570 punts, la troica va fer caure Il Cavaliere

ARXIVAT A:
Unió EuropeaItàlia
Anar al contingut