Pròxim Orient

Israel rebutja l'alto el foc del govern de Hamas i opta per una estratègia d'incursions puntuals

La tensa situació al Pròxim Orient, onze dies després de l'inici de les hostilitats desfermades arran del segrest d'un soldat israelià a mans de Hamas, està lluny d'asserenar-se. En les últimes hores, Israel ha rebutjat l'oferta d'alto el foc feta pel primer ministre palestí i ha exigit que deixin anar sa i estalvi el soldat segrestat, un extrem que els milicians sembla que tampoc estan disposats a acatar. Tot plegat, el mateix dia que Israel ha optat per una nova estratègia que passa per incursions puntuals en comptes de mantenir les seves tropes a la franja de Gaza. Almenys nou palestins han mort per culpa dels atacs de les últimes hores.

Actualitzat
El primer ministre palestí, Ismail Haniyeh, ha fet una crida perquè l'exèrcit hebreu i els milicians palestins aturin totes les operacions a Gaza. En una declaració emesa per la seva oficina, Haniyeh ha dit: "Per sortir de l'actual crisi cal que totes les parts restaurin la calma i suspenguin mútuament totes les operacions militars." L'alto el foc podria propiciar el diàleg i una negociació que passaria per l'intercanvi de presoners palestins a canvi del soldat israelià, una possibilitat que segons algunes fonts Israel mai no ha descartat de manera ferma.

Tot i els intents del govern de Hamas, Israel ja ha dit que no cessarà la seva ofensiva militar fins que el soldat israelià, Guilad Shalit, sigui posat en llibertat. Els milicians palestins tampoc semblen disposats a deposar les armes.

Aquests moviments diplomàtics han anat paral·lels als dels militars israelians, que han optat per una tàctica d'incursions puntuals i retirades per evitar que les milícies palestines puguin reorganitzar-se i atacar-los. L'exèrcit ha decidit abandonar les seves posicions al nord de la franja de Gaza. No per això han aturat la seva ofensiva, en el que és ja l'onzè dia consecutiu d'atacs sense que hagi assolit encara l'objectiu inicial de l'operació militar: l'alliberament del caporal jueu segrestat per milicians palestins. Els esforços militars s'han concentrat en el sud-est, des d'on han avançat fins a 500 metres de la capital, Gaza. Almenys nou palestins, entre ells una nena de tres anys, han mort durant la jornada.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut