Pròxim Orient

Israel prepara una guerra a gran escala a tot el Líban si fracassa la solució diplomàtica

El ministre de Defensa israelià, Amir Peretz, ha explicat les intencions del govern Olmert en el conflicte del Líban davant la Comissió de Seguretat del parlament hebreu. Peretz ha estat clar. Diu que només hi ha dues vies de solució, la diplomàtica i la militar; en cas que la primera fracassés Tel Aviv està preparant-se per estendre l'ofensiva a tot el territori libanès i atacar qualsevol indici de la presència de Hezbollah. La contesa militar està ara en compàs d'espera del que pugui passar a la seu de l'ONU al llarg de les pròximes hores.

Actualitzat
A Nova York s'ultima una resolució de la comunitat internacional sobre el conflicte del Líban. Per ara, el document que pren més força per ser el definitiu és el que consensuen els Estats Units i França. El text no demana un alto el foc immediat ni tampoc la retirada de les tropes israelianes. Washington i París són partidaris d'anar pas a pas en el llarg periple fins a una pau duradora al Proxim Orient.

Els termes en què s'expressa aquesta resolució agraden a Israel. De fet, Tel Aviv està confiat que prosperi i, en aquest cas, contenir els desplegaments militars a gran escala. Seria, per a Israel, el triomf de la via diplomàtica. En canvi, l'altre implicat en el contenciós, el Líban, ja tremola davant l'aprovació d'aquesta resolució. Beirut vol un text clar i contundent a favor de l'alto el foc immediat i definitiu, així com del replegament dels efectius israelians del seu territori.

Amb aquest objectiu, el Líban ha forçat la Lliga Àrab a enviar una delegació a la seu de l'ONU perquè interfereixi en les negociacions i forci una resolució que inclogui els seus criteris. Uns criteris, per cert, que ja s'engloben en el que es coneix com a "pla Siniora", en al·lusió al primer ministre del Líban, Fouad Siniora.

La guerra que es prepara

Si la disputa es concentra finalment sobre el terreny, Israel té només un objectiu: acabar amb Hezbollah. Per aconseguir-ho està disposat a avançar les seves línies ja no fins al riu Litani, a 20 quilòmetres de la frontera, sinó a tot el territori libanès. L'ofensiva seria a gran escala i no es descarta atacar també edificis governamentals.

El ministre Peretz i el primer ministre Ehud Olmert no volen que res els agafi desprevinguts i, per això, en les pròximes hores es desplaçaran a la zona en conflicte per intercanviar opinions amb els comandaments militars desplegats. La gira d'Olmert i Peretz servirà també per posar negre sobre blanc a l'estratègia que es derivaria, cal insistir-ho, si la via diplomàtica fracassa.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut