Gaza

Israel estén l'ofensiva terrestre al sud de la Franja de Gaza i provoca l'èxode de centenars de palestins

A la Franja de Gaza hi ha aquesta hora una altra treva de tres hores per fer-hi arribar ajuda humanitària. Aquest recés, però, no vol dir que s'aturin els bombardejos; més aviat al contrari. Després de l'alto el foc de tres hores d'aquest dimecres al migdia, que també va servir per fer arribar ajuda als palestins, aquesta passada nit els atacs han estat especialment importants a la zona sud de la Franja, a Rafah, on la força aèria i l'artilleria han bombardejat els túnels oberts per Hamas per fer-hi entrar armes. Segons alguns testimonis, centenars de palestins han fugit de la zona per evitar morir en els atacs.

Actualitzat
L'exèrcit israelià ha intensificat aquesta matinada l'ofensiva sobre el sud de la Franja de Gaza. Desenes de tancs israelians, amb el suport aeri d'helicòpters, han entrat després de la mitja nit pel pas de Kisufim en direcció a Khan Yunis, la ciutat més gran del sud de Gaza i un bastió del moviment islamista Hamas. L'aviació israeliana també ha bombardejat la ciutat de Rafah, al sud de la Franja, a prop de la frontera amb Egipte.

Fonts israelianes han explicat que els objectius han estat una casa i un túnel que servia per passar armes i contraban. Però, tot i que els objectius són clars, els helicòpters de l'exèrcit d'Israel llançaven pamflets als habitants de la ciutat per anunciar la imminència de nous bombardejos.

Els d'aquesta nit sobre Rafah han provocat l'èxode de 800 famílies palestines, que s'han refugiat en escoles de les Nacions Unides, segons han informat fonts palestines. Per la seva banda, el líder de Hamas, Gazi Hamad, ha assegurat que, amb el pretext de destruir túnels que comuniquen Gaza amb Egipte, Israel està demolint desenes de cases.

Paral·lelament, el president de l'Assemblea General de les Nacions Unides, Miguel d'Escoto, ha convocat una reunió d'urgència aquesta matinada per tractar del conflicte de Gaza. D'acord amb l'últim balanç de víctimes, que han facilitat aquest dimecres les fonts mèdiques palestines, l'ofensiva ha causat, fins ara, més de 700 morts i 3.000 ferits. Segons l'ONU entre un quart i la meitat són civils, molts d'ells nens, com els de l'escola auspiciada per l'ONU que dimarts va ser bombardejada per Israel, amb 39 víctimes. Aquest bombardeig ha provocat les crítiques de les Nacions Unides, mentre Israel insisteix a defensar-se.

Treva diària de tres hores

Tot plegat després d'un dimecres en què hi ha hagut un parèntesi en els atacs per primera vegada des que ha començat l'escalada de violència a Gaza. L'exèrcit israelià va reprendre els combats després de la interrupció de tres hores per permetre-hi l'entrada d'ajuda humanitària. Després d'aquest parèntesi, els bombardejos van continuar amb la mateixa força. Sense anar més lluny, aquesta mateixa tarda un míssil israelià ha provocat la mort d'un pare i dels seus tres fills.

L'aturada de tres hores es farà cada dia,
si Hamas la respecta, per permetre-hi l'entrada de provisions, ja que la Franja sobreviu des de fa dies gairebé sense aliments ni aigua. En aquest espai de temps, els palestins han pogut evacuar alguns ferits i visitar-ne els familiars.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut