Imatge d'arxiu del president palestí i líder d'Al-Fatah, Mahmud Abbas
Imatge d'arxiu del president palestí i líder d'Al-Fatah, Mahmud Abbas (Foto: Reuters)
Pròxim Orient

Israel desbloqueja la transferència a l'ANP dels fons procedents d'impostos i taxes que pertanyen als palestins

L'estat d'Israel ha reprès les transferències de fons a l'Autoritat Nacional Palestina, l'endemà de la mort d'una quinzena de palestins durant la commemoració de la Naqba. El govern israelià havia congelat el traspàs arran de l'anunci de reconciliació entre el moviment islamista Hamas i el partit nacionalista Al-Fatah, però el govern palestí ho va denunciar a instàncies internacionals.

Actualitzat
Israel ha desbloquejat la transferència dels fons que pertanyen als palestins, que estaven congelats després de la reconciliació entre Hamas i Al-Fatah. Es tracta de 89 milions de dòlars recaptats en concepte d'impostos i taxes d'aduanes corresponents al mes d'abril i que Israel està obligat a pagar en virtut del protocol econòmic dels acords d'Oslo, el 1995.

El ministre de Finances israelià ha donat el vistiplau a reprendre les transferències després que l'ANP garantís que els diners no aniran a parar en mans de les milícies armades de Hamas ni es destinarà a finançar operacions terroristes, segons els mitjans locals. En les últimes setmanes, el govern israelià, a més, havia rebut fortes pressions internacionals per desbloquejar la transferència dels fons.

Israel recapta cada any entre 1.000 i 1.400 milions de dòlars de taxes que corresponen a l'ANP, un import que suposa prop de dos terços del pressupost anual del govern palestí.

La decisió de retardar el pagament va suposar un revés econòmic per a l'ANP, incapaç de fer front a l'abonament dels honoraris de més de 150.000 funcionaris a finals de mes. En aquest sentit, el sindicat de funcionaris palestí ja s'ha avançat a anunciar que els treballadors públics ja cobraran els sous al banc.

El portaveu del govern israelià ha anunciat el desbloqueig dels diners l'endemà dels enfrontaments del dia de la Naqba. El dia que commemora l'èxode palestí i la creació de l'estat d'Israel, el 1948, va acabar amb violents aldarulls, i una quinzena de persones van resultar mortes quan nombrosos palestins van entrar als simbòlics Alts del Golan, territori sirià ocupat per Israel.

Els incidents entre israelians i palestins han fet que el govern de Netanyahu tanqui les fronteres als palestins fins aquesta mitjanit. Només es deixarà passar persones per causes humanitàries, com, per exemple, els que hagin de rebre un tractament mèdic. Palestina interpreta l'acció com un pas més cap a la proclamació de l'estat palestí.
Anar al contingut