Vista d'un assentament israelià en territori palestí
La política d'assentaments israeliana ha estat el blanc de les crítiques dels bisbes de la regió.
Jerusalem

Israel critica els bisbes de l'Orient Mitjà per dir que utilitzen conceptes bíblics per justificar els assentaments

La Santa Seu i Israel s'han tornat a enredar en una nova polèmica. El Sínode de Bisbes per a l'Orient Mitjà ha tancat dues setmanes de reunions amb la conclusió que Israel no pot utilitzar els conceptes bíblics de "Terra Santa" i "poble elegit" per justificar els assentaments en territori palestí. També exhorta la comunitat internacional, especialment les Nacions Unides, a posar fi a l'ocupació israeliana, i s'ha mostrat preocupat per la situació dels cristians a la regió. Israel ha negat que utilitzi aquesta justificació, i els líders religiosos jueus en demanen explicacions al Vaticà. L'Autoritat Palestina, en canvi, ha acollit amb satisfacció les conclusions del sínode.

Actualitzat
Israel ha reaccionat amb fúria a les conclusions del Sínode de Bisbes per a l'Orient Mitjà. Assegura que no ha estat política de cap govern israelià utilitzar les santes escriptures per justificar el que el sínode ha considerat "injustícies", en referència a la construcció de nous assentaments a Gaza i Cisjordània.

Apunta que les disputes teològiques sobre les escriptures són pròpies de l'edat mitjana i considera que no és gaire adequat recusitar-les. Tot i això, el portaveu del Ministeri d'Exteriors jueu, Yigal Palmor, ha recorregut a una cita de l'Evangeli segons Sant Joan per tancar la seva intervenció i ha afirmat que "qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra".

Tampoc ha semblat gens bé que es posi en dubte la situació dels cristians a Israel ni les paraules del mateix papa Benet XVI, que va assegurar en la clausura del sínode que la pau era el millor remei per evitar l'emigració a l'Orient Mitjà. El portaveu israelià ha assegurat que Israel dóna la benvinguda als cristians i que és l'únic país de la regió en què en continua augmentant el nombre de forma constant.

Satisfacció a Palestina

Des de l'altra part implicada en aquest conflicte, Palestina, les conclusions del sínode s'han rebut amb satisfacció. El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, els ha donat el vistiplau. Sobre els cristians de Terra Santa, Abbas ha dit que són part integral del poble palestí i que la seva immigració fa mal a la identitat nacional i a les perspectives d'un futur estat.

El sínode ha expressat la seva esperança que la solució de "dos pobles, dos estats" per a israelians i palestins es converteixi en una realitat.

Anar al contingut