Gaza

Israel bombardeja els túnels que connecten Gaza amb Egipte i tanca la Franja

L'alto el foc a la Franja de Gaza és fràgil, segons s'ha evidenciat en les últimes hores. I és que Israel ha bombardejat aquesta matinada els túnels que travessen la frontera, per on entra contraban a la Franja. Això ha passat hores després que hagin mort un militar israelià i un granger palestí. Aquest és l'incident més greu d'ençà de l'entrada en vigor de l'alto el foc ara fa deu dies. La secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha dit que Israel té tot el dret de defensar-se. Per la seva banda, l'enviat especial pel Pròxim Orient de la nova administració americana arriba aquest dimecres a la zona.

Actualitzat
Les forces aèries israelianes han reprès aquesta matinada els bombardejos a la Franja de Gaza. L'objectiu han estat els túnels que comuniquen el territori de la Franja amb Egipte, i que es fan servir tant per al contraban d'armes com d'aliments. Segons informa Hamas, a causa dels atacs habitants de la ciutat de Rafah han hagut de fugir de casa seva. No hi ha hagut víctimes.

Segons ha confirmat un portaveu militar hebreu, l'atac s'ha produït com a resposta a la mort, aquest dimarts, d'un soldat en un atac amb un artefacte explosiu al pas d'un tanc a la frontera de Gaza. En aquest incident, que es va produir al pas de Kissufim, també va resultar ferit de gravetat un oficial. Cap facció palestina ha reivindicat l'atac, però segons l'exèrcit hebreu els autors en van ser milicians de Hamas. Poques hores després, però, un pagès palestí moria pels trets d'un tanc israelià que va impactar a casa seva, al centre de la Franja.

Una altra acció de resposta d'Israel ha estat tornar a tancar les fronteres de la Franja, de manera que torna a impedir l'entrada d'ajuda humanitària a la zona. Tot plegat, evidencia que la treva penja d'un fil i fa encara més necessaris els esforços diplomàtics.

L'enviat especial d'Obama arriba avui a la Franja

Aquests bombardejos es produeixen hores abans que arribi a Tel Aviv l'enviat especial de la nova administració dels Estats Units, George Mitchell, que s'ha sumat als esforços diplomàtics per aconseguir un alto el foc permanent. Mitchell ha començat aquest dimarts la seva gira de vuit dies al Caire, l'escenari principal de les negociacions.

Després de visitar avui Israel, viatjarà a Cisjordània, Jordània i Aràbia Saudita. Barack Obama ha insistit que la pau al Pròxim Orient és una prioritat per als Estats Units i que és el moment de fer política activa.

Anar al contingut