Jerusalem

Israel aprova la llei sobre la identitat jueva, que els àrabs consideren racista

La llei oficialitza els símbols religiosos jueus com els de l'estat i promou la colonització de nous territoris

RedaccióActualitzat

El Parlament d'Israel ha aprovat aquesta matinada la llei estat-nació, que protegeix la identitat jueva del país. La llei, considerada discriminatòria per alguns sectors, especialment per part dels àrabs, es va promulgar després del 70 aniversari del naixement de l'estat d'Israel i estableix que "Israel és la pàtria històrica del poble jueu, que té un dret exclusiu a l'autodeterminació nacional". Identifica alguns símbols religiosos com els de l'Estat i deixa l'hebreu com a únic idioma oficial. A l'àrab, que fins ara tenia el mateix reconeixement, li reserva un estatus especial.

Un dels articles més polèmics vol promoure l'ocupació de nous territoris, perquè ho considera d'interès nacional, i també obre la porta a crear poblacions exclusives per a jueus.

 

 

Aquesta llei té rang constitucional, i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha subratllat la seva importància:

"Aquest és un moment decisiu en els annals del sionisme i en la història de l'estat d'Israel (···) Hem consagrat en la llei el principi bàsic de la nostra existència"

La Knéset -la cambra israeliana- ha aprovat la llei després d'un tens debat de més de vuit hores, en què els diputats palestins han boicotejat la votació després d'acusar la llei de racista i Netanyahu, de ser poc demòcrata. El resultat final ha estat de 62 vots a favor, 55 en contra i dues abstencions.

A Israel hi ha 1,8 milions d'àrabs, prop del 20% de la població. Majoritàriament són descendents dels palestins que es van quedar a la seva terra durant el conflicte entre àrabs i jueus que va culminar en la guerra del 1948. Centenars de milers es van veure obligats a abandonar les seves cases o van fugir. Els que s'hi van quedar tenen plens drets davant la llei, però diuen que s'enfronten a una discriminació constant, i citen serveis inferiors i assignacions injustes per educació, salut i habitatge.

ARXIVAT A:
Israel
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut