Islàndia

Islàndia, en estat d'emergència per l'erupció del volcà Fimmvorduhals

L'erupció del volcà Fimmvorduhals, al sud d'Islàndia, ha obligat les autoritats a declarar l'estat d'emergència i evacuar més de 400 persones. Els traslladats són residents de les tres poblacions pròximes al volcà i han estat allotjats en una escola, atesos per personal de la Creu Roja. Es desconeix quan podran tornar a les seves llars.

Actualitzat
El govern ha decretat l'estat d'emergència després que el volcà subterrani esclatés i obrís una esquerda de 500 metres i un quilòmetre de llarg al gel. Durant hores, l'aeroport de Keflavík ha tancat les connexions internacionals a causa de la manca de visibilitat que han provocat les cendres llançades per l'erupció.

Les autoritats temem que l'erupció pugui encendre un volcà veí més destructor

L'incident ha estat qualificat de lleu per les autoritats, que sí que estan en alerta per la possibilitat que el Fimmvorduhals encengui un altre volcà pròxim, el Katla, i provoqui una reacció més severa. Per ara, però, els estudis realitzats pels tècnics a la zona han descartat l'amenaça d'inundacions, tot i que l'epicentre de l'erupció és a prop de la glacera Eyjafjallajokull, cosa que fa mantenir l'estat d'emergència al sud d'Islàndia pel risc de desgel.

Els experts feia temps que esperaven l'erupció del Fimmvorduhals, un volcà subterrani situat sota el gel, entre glaceres, a 120 quilòmetres a l'est de Reykjavík. Islàndia és una illa amb molta activitat volcànica però el Fimmvorduhals estava apagat des del 1823.



Anar al contingut