Barcelona

Isabel-Clara Simó replica l'adéu de Boadella en un llibre

L'"Adéu, Catalunya" que Albert Boadella va publicar l'any passat ha trobat resposta per part de l'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó, que l'ha replicat amb un "Adéu, Boadella". Simó ha escrit el llibre a proposta de l'editor del Grup 62, Pere Tió, fruit de la "indignació" que li va provocar el text del dramaturg dels Joglars i "per dignitat", perquè considera que Boadella difon un "odi" i un reguitzell d'insults "injustos per als catalans". L'autora pensa que darrere la "mentalitat furibundament anticalanista" de Boadella hi ha una "certa decadència" per la davallada de públic a les seves obres. Simó creu que Boadella s'ha trobat que "contra l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, vivia millor".

Actualitzat

L'editor del Grup 62 va proposar a Isabel-Clara Simó que repliqués Boadella mentre estava llegint el seu llibre, que va publicar al mateix temps que anunciava que no tornaria a actuar més als escenaris catalans. L'escriptora hi va veure una bona oportunitat de contestar-li. El resultat és una crònica, en forma de carta, que no vol "ni ofendre ni insultar". De fet, Simó es declara admiradora del dramaturg català, però reconeix que últimament ja no anava a veure les seves obres.

Isabel-Clara Simó respon a Boadella que els pobles "no són bons o dolents", com tampoc ho són les llengües. També subratlla que el catalanisme "és poc agressiu, massa dialogant" i lamenta que s'arribi a titllar els catalans "de nazis".

L'escriptora i doctora en Filologia Romànica creu que Boadella ha entrat en decadència "traduïda en pèrdua de públic, que es va cansar de les repeticions", que el va fer sentir molt decebut "i en va culpar tot un país, en comptes de fer autocrítica". Boadella s'ha trobat, diu Simó, que "abans, contra l'expresident de la Generalitat vivia millor". L'autora entén que el pitjor moment va ser quan Boadella va dir que contra el nacionalisme català el millor seria enviar tancs a Catalunya.

Simó ha admès que amb la rèplica potser ha fet "un favor extraordinari" a l'autor, en fer-li propaganda. L'escriptora també diferencia les crítiques de Boadella a Catalunya de les de Pepe Rubianes a Espanya i manté que el primer "té la voluntat explícita d'ofendre" i aquest "no va ser el cas" de Rubianes.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut