Isabel-Clara Simó en el moment de rebre el premi, de mans del president d'Òmnium, Jordi Cuixart (ACN)
Isabel-Clara Simó en el moment de rebre el premi, de mans del president d'Òmnium, Jordi Cuixart (ACN)
Barcelona

Isabel-Clara Simó: "Atrevim-nos a pensar i llavors serem lliures"

L'escriptora d'Alcoi ha rebut el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en reconeixement a la seva obra literària i al seu compromís social

Actualitzat

L'escriptora Isabel-Clara Simó ha rebut aquest dilluns al vespre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes en reconeixement a la seva obra literària i al seu compromís social. En un acte que s'ha fet al Palau de la Música, Simó ha fet un parlament molt reivindicatiu en què, a partir del proverbi llatí "Sapere aude", ha animat els ciutadans a "atrevir-se a pensar, a aprendre i a investigar", perquè "només aleshores serem lliures".

"Si tots estem convençuts que volem la llibertat, ningú ho podrà parar."

L'autora de llibres com "La Salvatge" o "Jonàs" és la cinquena dona que rep el Premi d'Honor. En el seu discurs, ha subratllat que Catalunya és una "societat carregada de barreges, que sempre ha tingut els braços oberts" a tothom. En aquest sentit, ha assenyalat que el país desitja acollir els refugiats que en un altre temps van ser il·lustres catalans com Mercè Rodoreda.

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha subratllat el compromís de l'escriptora amb "la llengua, la cultura i el país", així com amb el feminisme. Cuixart ha animat a lluitar per un Estat propi perquè Espanya "no reconeix la seva plurinacionalitat" i ha fixat la independència com l'única via per "desplegar totes les potencialitats del català". En referència a la multa rebuda per la Gigaenquesta, Cuixart ha assegurat que l'Estat intenta "ofegar financerament" l'entitat:

"Franco no va poder acabar amb Òmnium Cultural i l'Estat espanyol tampoc podrà."

Els escriptors Margarida Aritzeta i Xavier Bru de Sala han estat els encarregats de glossar la figura de Simó.

Anar al contingut