El viceministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Abbas Araqchi, en una imatge d'arxiu.
Ginebra

Iran afirma que el 98 per cent de l'acord sobre el programa nuclear està tancat

Les negociacions, que estava previst que duressin tres dies, s'han allargat fins avui i s'espera que durant la jornada els ministres donin un impuls final a l'esperat acord.

RedaccióActualitzat

El viceministre d'Afers Estrangers de l'Iran, Abbas Araqchi, ha afirmat aquest dissabte que el 98 per cent de l'acord sobre el programa nuclear del seu país està tancat. L'Iran i sis potències més negocien des de dimecres a Ginebra un arranjament per garantir la naturalesa pacífica de les activitats nuclears de Teheran. En aquestes reunions participen des d'ahir els ministres d'Exteriors dels Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit i la Xina, a més de l'iranià.

"Hem fet grans progressos i estem més a prop del final, però les converses avancen lentament", ha dit el "número dos" de l'equip negociador iranià. D'altra banda, també ha afirmat que la qüestió de l'enriquiment d'urani està resolta "en la pràctica" dins del text que es negocia.

L'Iran ha reclamat al llarg d'aquestes negociacions que se li reconegui el dret d'enriquir urani dins de les seves fronteres, un punt que crea divergències amb el grup dels sis països amb què negocia: els Estats Units, Rússia, França, el Regne Unit, la Xina i Alemanya. L'Iran ha arribat a dominar la tecnologia per enriquir urani al 20 per cent, un procés que, en cas de poder mantenir, haurà de ser rebaixat considerablement, ja que aquesta és una exigència clau de les altres parts negociadores per evitar que els iranians puguin fer servir l'urani enriquit com a combustible nuclear per a la fabricació d'una bomba atòmica.

Araqchi també ha reconegut davant la premsa del seu país que els "temes restants són difícils i necessiten la presa d'importants decisions". El viceministre no ha descartat que les reunions per tancar els serrells que falten per arribar a l'acord prossegueixin durant la nit i puguin fins i tot prolongar-se fins demà al matí. En tot cas, ha assegurat que no s'allargaran "més enllà del migdia" de diumenge.

Anar al contingut