Ipcena també recorre al Síndic perquè l'Ajuntament de les Borges Blanques faci públic l'informe de la qualitat de l'aire

ACN Lleida.-Ipcena també ha sol·licitat la intervenció al Síndic de Greuges per tal que l'equip de govern de l'Ajuntament de les Borges Blanques doni a conèixer l'informe sobre la qualitat de l'aire encarregat per l'ajuntament fa dos anys. Després de demanar-lo fins en tres ocasions, l'entitat ecologista se suma d'aquesta manera al grup municipal d'ERC al consistori borgenc, que també ha acudit al Síndic -de la mateixa manera que ho ha fet a la Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública (GAIP)-, davant la negativa de l'equip de govern municipal del PDeCAT a fer públic els resultats d'aquest estudi. En concret, Ipcena demana al Síndic que defensi davant l'Ajuntament de les Borges Blanques "el dret legítim" de l'entitat d'obtenir aquest informe "en base a l'aplicació de la llei i directiva d'accés a la informació ambiental". Per la seva banda, l'alcalde Enric Mir justifica que el consistori no publiqui l'informe perquè "està directament relacionat" amb la querella criminal presentada contra Mir per General d'Olis i Derivats, SL, i "encara està pendent de resoldre el recurs contra el seu arxivament provisional, interposat per l'empresa".

Des d'Ipcena, defensen que l'estudi "pot ser molt interessant a l'hora de conèixer la situació real de la qualitat atmosfèrica, d'un territori que pateix des de fa temps fenòmens de contaminació". Així mateix, des d'Ipcena defensen el dret de l'entitat com a associació ambiental a poder accedir a l'informe "en base a la normativa competent que reconeix el nostre dret d'accés a la informació ambiental". El grup municipal d'ERC a l'Ajuntament de les Borges Blanques també ha presentat una queixa formal, en el mateix sentit, davant el Síndic de Greuges i la Comissió de garantia del dret d'accés a la informació pública. Els republicans defenen que les dades sobre la qualitat de l'aire "són vitals per valorar la idoneïtat de la instal·lació de noves industries contaminants, com ara la incineradora de residus de Tracjusa", que promouen un grup de ramaders al municipi veí de Juneda (Garrigues). L'alcalde Enric Mir, per la seva part, ha defensat la "transparència" del consistori borgenc i assegurat que l'estudi de qualitat de l'aire "no té cap relació amb el projecte de Tracjusa, i en canvi està directament relacionat amb la querella criminal presentada per General d'Olis i Derivats -contra l'alcalde-, encara pendent de resoldre el recurs contra el seu arxivament provisional, interposat per l'empresa".En aquest sentit, Mir veu "legítim" acudir al Síndic de Greuges, "ja que allí li podran donaran fe que sempre hem donat transparència als expedients, i s'ha actuat per damunt de tot en defensa dels interessos generals de la salut de la població, com es podrà comprovar quan finalitzi el conflicte judicial amb l'empresa i fem públic l'estudi, del qual ja té coneixement la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, que és qui vetlla per la qualitat de l'aire", segons l'alcalde de les Borges Blanques.

Anar al contingut