Atenes

Iorgos Papandreu presenta un nou partit polític per a les eleccions gregues del 25 de gener

El Moviment dels Socialistes Democràtics vol ser una alternativa de centreesquerra que s'enfronti amb el seu antic partit, el Pasok, amb Nova Democràcia i amb Syriza

Actualitzat

L'exprimer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha presentat un nou partit polític que anirà a les eleccions anticipades del 25 de gener. Amb el nom de Moviment dels Socialistes Democràtics, el partit vol ser una alternativa de centreesquerra que s'enfronti amb el seu antic partit, el Pasok, amb Nova Democràcia i amb Syriza.

Un autèntic bany de masses ha rebut Iorgos Papandreu en la presentació del nou partit polític. Amb la rosa com a logo i l'aura de ser el fill del fundador del Partit Socialista Panhel·lènic, el Pasok, Papandreu ha donat a conèixer el nou projecte en un ambient que res té a veure amb les expectatives electorals que li donen les enquestes. El 25 de gener no trauria més del 5% dels vots, lluny del 44% que, com a candidat del Pasok, va tenir el 2009.

Però l'exprimer ministre ha evitat parlar malament del seu antic partit. La crítica l'ha dirigit contra els conservadors de Nova Democràcia d'Andonis Samaràs, fins ara socis de govern del Pasok.

Papandreu ha dit que el seu nou partit lluitarà per elaborar un pla econòmic propi que no sigui imposat per ningú. Ho diu, però, qui va subscriure el primer rescat financer de Grècia, el 2010, després del qual una revolta interna a dins del Pasok el va fer fora del liderat dels socialistes.

Des de dins del partit asseguren que en el nou projecte de Papandreu ha pesat molt més la seva enemistat amb el seu successor, Evangelos Venizelos, que una voluntat real de reactivar el centreesquerra grec.

De totes maneres, ha estat un torpede a la línia de flotació del Pasok, partit que, des de l'aparició de Syriza, havia entrat en caiguda lliure. El partit de la nova esquerra antiausteritat, favorit en les enquestes, ha descafeïnat el discurs socialdemòcrata.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut