Atenes

Iorgos Papandreu descarta el referèndum i comença a negociar amb l'oposició un govern d'unitat

El govern grec ha aturat la celebració del referèndum sobre el pla de rescat europeu en espera d'arribar a un acord amb el principal partit de l'oposició. L'anunci l'ha fet el ministre de Finances, Evangelos Venizelos, en una intervenció davant del Grup Parlamentari Socialista que s'ha emès per la televisió nacional. Malgrat això, encara no hi ha res tancat. El primer ministre grec, Iorgos Papandreu, ha comparegut al Parlament per explicar la convocatòria de la consulta. L'oposició li ha respost amb una petició de dimissió. Li reclamen, a més, que formi un govern de transició i que convoqui eleccions anticipades.

RedaccióActualitzat
Les explicacions de Iorgos Papandreu no han convençut els conservadors de Nova Democràcia. El primer ministre grec ha comparegut al Parlament aquest dijous després d'una reunió d'urgència del Consell de Ministres. I és que el govern ha perdut la majoria absoluta a la cambra, cosa que aboca l'executiu a un resultat més que incert en la votació de la moció de confiança que s'ha de fer aquest divendres.

Papandreu ha assegurat que la convocatòria del referèndum no era un objectiu real, sinó una estratègia per aconseguir forjar aliances polítiques, imprescindibles en el context que viu el país. L'oposició l'ha acusat de mentir i de fer xantatge amb el referèndum.

I és que el líder grec ha advertit que el rebuig al pla de rescat en el referèndum suposaria el principi de la sortida de Grècia de l'euro i ha afegit que els socis europeus no han sabut entendre la reacció que les mesures d'ajust exigides des de la UE han provocat en els grecs.

Venizelos redueix la incertesa

El titular de Finances, opositor de Papandreu dins del PASOK, havia tingut diferències amb el primer ministre sobre la conveniència de convocar la consulta. Evangelos Venizelos ha instat el govern grec, del qual forma part, a descartar la consulta.

És primordial "enviar un missatge als socis comunitaris que no se celebrarà cap referèndum". El país ha de tenir un govern estable i un sistema bancari fora de perill. Per aconseguir-ho, és bàsic percebre al més aviat possible el sisè tram creditici del rescat.

Venizelos també ha apuntat que "la situació crítica exigeix ​​que s'aconsegueixin 180 escons al Parlament, tres cinquenes parts, per aprovar l'acord assolit a la cimera europea del 27 d'octubre".

Negociacions i petició de dimissió

L'anunci de la convocatòria del referèndum va provocar una considerable crisi política interna a Grècia. L'oposició i membres del partit del govern van manifestar les seves discrepàncies amb la consulta. Davant la incertesa i la pressió d'Europa, el primer ministre grec ha proposat la creació d'un govern d'unitat amb els partits majoritaris. Sembla que el líder de l'opositor Nova Democràcia, Antonis Samaras, s'hauria avingut a formar-ne part però amb condicions.

Samaras ha exigit la dimissió de Papandreu "per facilitar les coses" i la convocatòria d'eleccions en unes sis setmanes. El líder de l'oposició ha acusat el primer ministre de "mentir" i fer "xantatge" amb el referèndum.

"Accepto l'acord però no les mesures que han portat el fracàs", ha dit Samaras sobre les mesures d'austeritat a les quals s'ha compromès el govern grec a canvi de l'ajut europeu. "Per sortir de la crisi s'ha de tenir un govern i avui no el tenim".

Grècia, tema central del G-20

Malgrat que Grècia no havia de ser un dels temes principals de l'agenda del G-20 que se celebra a Canes, la gravetat de la situació ha acabat trasbalsant i marcant la trobada.

Els líders mundials estan molt pendents de cada pas de Papandreu, ja que les conseqüències podrien ser desastroses per a la Unió Europea i, de retruc, per a bona part de la resta d'economies mundials.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut