Investiguen les conseqüències de la grip A.
Investiguen les conseqüències de la grip A.
Barcelona

Investiguen per què alguns casos de la grip A poden tenir complicacions greus, fins i tot la mort

Un equip de l'Hospital Clínic de Barcelona està investigant per què hi ha una soca de la grip A que pot tenir conseqüències greus. La setmana passada, una dona de Girona va morir a conseqüència de la grip A. Era una dona jove i sana, sense cap patologia. Els experts donen una missatge de tranquil·litat i parlen de "casos molt aïllats" i "molt excepcionals".

RedaccióActualitzat

Saber per què gent sana mor a causa d'un virus com el de la grip és part del que estudia aquest equip de recerca de l'Hospital Clínic de Barcelona. Tot just acaba de començar la investigació, però creuen que la resposta pot estar en la genètica de cada persona, i que no tot està en mans del sistema immunològic.

Segons explica Manel Juan, investigador del Centre Immunologia de l'Hospital: "L'estudi en aquests moments vol obtenir eines per poder analitzar les possibilitats de valorar la capacitat de resposta enfront de la grip més enllà dels anticossos. I, un cop tens aquestes eines, classificar les capacitats de resposta de cada individu."

La temporada de grip d'aquest any està sent completament normal. La gran majoria de la gent la passa sense problemes. Hi ha alguns casos, però, que es compliquen. Normalment en persones d'edat avançada o que ja tenien altres malalties. Les últimes dades parlen de 75 persones hospitalitzades fins ara i de 3 persones mortes a causa del virus, una de les quals era una persona jove i sana. Malauradament sempre hi ha hagut morts aïllades sense explicació.

Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia del Clínic, explica que "amb la introducció de la grip A el 2009, aquest grup es va fer més preeminent, van morir arreu del món, afortunadament poques persones, però que no tenien altres malalties. Des del 2009, això depenent de si tenim més grip A del tipus H1 o no, també està passant." Trilla afageix que  "aquest any tenim un grup H1N1, per tant és esperable, petit, que es donin en persones joves sanes, però sempre n'hi ha hagut depenent de la soca que predomina, però no és cap anomalia."

Tot i que la vacuna només és efectiva en la meitat del casos, la recomanació segueix sent que la gent gran, les dones embarassades i els malalts crònics es vacunin cada any abans que arribi l'epidèmia. La grip normalment es pot passar a casa i només cal anar al metge quan es complica amb problemes respiratoris.

Anar al contingut