La nena l'havien de traslladar des d'aquest centre a l'hospital Josep Trueta de Girona (ACN)
La nena l'havien de traslladar des d'aquest centre a l'hospital Josep Trueta de Girona (ACN)
Blanes

Investiguen la mort d'una nena que esperava una ambulància a l'hospital de Blanes

CCOO diu que l'ambulància va trigar quatre hores a arribar per emportar-se la nena -que estava en estat crític-, però el Sistema d'Emergències Mèdiques ho nega i assegura que van ser dues hores

RedaccióActualitzat

El Departament de Salut investiga la mort d'una nena a l'Hospital Comarcal de la Selva, a Blanes, diumenge a la matinada, mentre esperava una ambulància pediàtrica que la traslladés a l'Hospital Trueta de Girona. Des de Comissions Obreres asseguren que va tardar 4 hores, però el Sistema d'Emergències Mèdiques, el SEM, ho nega i assegura que en van ser dues.

La nena, de 8 anys, va ingressar a urgències en estat crític cap a les dues de la matinada. Va empitjorar, i, segons el comitè d'empresa de l'hospital de Blanes, dues hores després es van activar els mecanismes per portar-la a Girona. Comissions denuncia que l'ambulància pediàtrica va tardar quatre hores a arribar a l'hospital.

Des del Sistema d'Emergències Mèdiques asseguren que van rebre l'avís no a les 4, sinó 5 minuts abans de les 6 del matí, i que van arribar a Blanes, des de Barcelona, a les 8.10. Són més de dues hores, que, segons ells, és un termini que compleix els estàndards. Només hi ha dues ambulàncies com aquesta a Catalunya, adscrites als hospitals de la Vall d'Hebron i Sant Joan de Déu de Barcelona.

No ha transcendit la malaltia de la menor. La conselleria ha encarregat un informe detallat per concretar, minut a minut, què va passar des que la nena va arribar a l'hospital de Blanes i un cop van activar l'ambulància.

Salut hauria dit a l'alcalde de Blanes que no calia una ambulància pediàtrica

En un comunicat, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, ha assegurat que el conseller de Salut de la Generalitat, Antoni Comín, li ha explicat per telèfon que no calia una ambulància pediàtrica medicalitzada pel trasllat, sinó que s'hauria pogut fer amb una UCI medicalitzada, ja que la pacient estava controlada i estabilitzada.

A Catalunya Ràdio, l'alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, també ha dit que es podria haver utilitzat una ambulància medicalitzada per al trasllat.

"Hi ha un protocol que, primer, és estabilitzar la pacient, que estigui tractada, demanar a l'hospital de referència, que és el Trueta, i demanar l'ambulància de trasllat. Que hi contempla una medicalitzada i pediàtrica? Doncs sí, possiblement, però també es podria haver comptat fer amb una UCI mòbil com la que tenim a Blanes o Calella o una del SEM i l'hauríem pogut traslladar".

Posteriorment, el mateix alcalde ha fet públic un nou comunicat que contradiu l'anteroir.

"En la conversa privada mantinguda aquest mati amb el conseller de Salut, Antoni Comín, aquest s'ha limitat a comunicar-me que el Departament de Salut havia obert un expedient informatiu per determinar i dirimir les responsabilitats del cas."

En aquest nou comunicat, l'alcalde també ha subratllat que Comín no ha fet cap valoració sobre el dispositiu.

"No m'ha fet cap valoració sobre el tipus de dispositiu sanitari que ha d'intervenir en un cas d'aquesta naturalesa, ni tampoc cap valoració sobre l'actuació dels diferents dispositius sanitaris –inclòs el SEM- que han intervingut en el cas".

El nou comunicat, l'alcalde assegura que Comín tampoc ha avançat cap conclusió preliminar sobre eventuals responsabilitats.


El Síndic també ho investiga

En un comunicat, el Síndic de Greuges ha obert una investigació pel suposat retard de l'ambulància que havia de traslladar la nena a l'Hospital Josep Trueta. També vol aclarir l'actuació del CAP de salut que primer va visitar la víctima.

I és que, "d'acord amb les informacions, la nena va arribar a urgències després d'haver estat visitada al CAP durant la tarda de dissabte, des d'on la van enviar de nou a casa".

Anar al contingut