Irlanda del Nord

Investiguen la mort d'un exmembre del Sinn Féin que durant 20 anys va ser espia britànic

Misteri al voltant de la mort d'un exespia britànic infiltrat al Sinn Féin. Denis Donaldson l'han trobat mort a trets a la seva casa de Donegal. Va ser el cap administratiu del Partit Republicà a Stormond fins el desembre passat, quan va admetre haver treballat pels serveis secrets britànics durant vint anys, i el partit el va expulsar. La policia, per la seva part, continua investigant. El Sinn Féin descarta tenir-hi res a veure, mentre que el govern irlandès ho qualifica de "brutal assassinat".

Actualitzat

La policia irlandesa investiga qui és l'autor o autors de l'assassinat a trets de Denis Donaldson, un exmembre del Sinn Féin que va treballar durant 20 anys per a l'espionatge britànic. El seu cadàver, que va aparèixer aquest dimarts, complica de manera extraordinària el procés de pau a Irlanda del Nord. A ningú li ha passat per alt que els fets hagin succeït tres dies abans que els primers ministres d'Irlanda i el Regne Unit viatgin a Armagh per presentar un pla per restablir l'autonomia de l'Ulster.

Els protestants s'han afanyat a assenyalar l'IRA com a responsable de l'assassinat de Donaldson, però l'organització armada, que va declarar l'alto el foc el 1997 i està en procés de desarmament, ha negat cap implicació. El Sinn Féin, braç polític de l'IRA, també ha condemnat els fets. El seu líder, Gerry Adams, ha volgut deslligar del crim "el Sinn Féin i els milers, centenars de milers, de republicans irlandesos que donen suport al procés de pau".

Donaldson va estar implicat en una suposada xarxa d'espionatge de l'IRA al Castell de Stormont, seu de l'Assemblea d'Irlanda del Nord, quan era membre del Sinn Féin. Aquests fets, denunciats pel govern britànic i els unionistes, van provocar la suspensió de l'autonomia de l'Ulster l'octubre del 2002. Tres anys més tard, aquest desembre passat, Donaldson sorprenia en fer públic que, en realitat, ell treballava com a agent del govern britànic. El Sinn Féin sempre ha mantingut que Donalson va reconèixer la seva traïció perquè els serveis secrets volien descobrir-lo per atacar el procés de pau.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut