Imatge d'arxiu de plantes de marihuana
Imatge d'arxiu de plantes de marihuana
Barcelona

Investigadors catalans aconsegueixen dissociar els efectes perjudicials del cànnabis de les propietats positives

La troballa, feta per científics de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Hospital del Mar de Barcelona, obre un nou camí per desenvolupar fàrmacs amb derivats d'aquesta planta

RedaccióActualitzat

Investigadors catalans han aconseguit dissociar els efectes perjudicials del cànnabis de les seves propietats positives. La troballa, feta per científics de la Universitat Pompeu Fabra i de l'Hospital del Mar de Barcelona, identifica noves dianes terapèutiques en el sistema nerviós central i obre un nou camí per desenvolupar fàrmacs amb derivats d'aquesta planta, ja que, sobretot, les alteracions que el cànnabis produeix a nivell cognitiu representen una limitació important per al desenvolupament de nous medicaments. 

En aquest sentit, Patricia Robledo, investigadora de l'Institut Hospital del Mar, ha explicat: "Un dels efectes del principal ingredient psicoactiu de la marihuana és el deteriorament de la memòria, la qual cosa està limitant l'ús mèdic d'aquesta substància per al dolor, les nàusees o l'ansietat".

Així doncs, amb aquesta investigació, que ara es publica a "PloS Biology", es pot aconseguir evitar efectes negatius del cànnabis com la pèrdua de memòria o els psicoactius i, en canvi, mantenir els efectes benficiosos com l'analgèsic o el d'evitar vòmits, segons un dels autors de l'estudi, Rafael Maldonado, de la Universitat Pompeu Fabra.

La separació es fa a través d'un grup de molècules bloquejadores que interfereixen i dissocien els efectes perjudicials del cànnabis de les seves propietats analgèsiques.

Els fàrmacs es podrien aplicar en tractaments a malalts d'esclerosi múltiple o en teràpies contra el càncer.

Anar al contingut