Barcelona

Investigadors de Barcelona veuen, per primera vegada en 3D, proteïnes en cèl·lules vives

Combinen l'enginyeria genètica, la superresolució i la biocomputació per apropar als ulls dels científics els complexes de proteïnes dins de cèl·lules vives

Marta PlanellasActualitzat

Un grup de científics multidisciplinari liderats des de Barcelona han aconseguit desenvolupar una tècnica per poder veure en una imatge tridimensional l'interior de les cèl·lules en funcionament. Un avanç radical en la investigació biomèdica, que publica la revista "Cell".

Fins ara, els científics no podien veure en tres dimensions els complexos de proteïnes dins de cèl·lules vives. O ho veien en 3D amb la cèl·lula morta o ho veien amb la cèl.lula en funcionament, però en una imatge plana i amb poc detall. La novetat permetrà dur a terme estudis de biologia cel·lular fins ara inviables.

Investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona, de la Universitat de Ginebra (a Suïssa) i el Centre Andalús de Biologia del Desenvolupament de Sevilla han combinat l'enginyeria genètica, la superresolució i la biocomputació. Amb això han aconseguit que la imatge d'aquest petit motor de la cèl·lula es vegi més a prop, en moviment, i amb una qualitat 25 vegades més bona.

La novetat permetrà molts avenços en medicina, per exemple entendre com els virus o bacteris utilitzen la maquinària de la cèl·lula per afavorir infeccions, i també en el càncer o la diabetis. L'investigador de l'IRB de Barcelona, Oriol Gallego, explica la utilitat d'aquesta nova estratègia.

"En qualsevol tipus de patologia on la maquinària cel·lular no està funcionant correctament, poder veure això 'in vivo', en directe, i per tant poder entendre amb molt més detall què és el que està funcionant malament. Un cop entenguem què no funciona correctament, podem començar a resoldre aquests problemes; si no, estem molt limitats."

En aquest estudi, que publica la revista "Cell", hi han treballat durant cinc anys investigadors europeus de sis països.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut