Barcelona

Investigadors catalans descobreixen un producte per evitar aliments amb salmonel·la

Un grup d'investigadors catalans han descobert un producte cent per cent vegetal que barrejant-lo al pinso dels animals portadors de salmonel·la evita que aquests transmetin la bactèria als ous, la carn i la llet. Es tracta d'una mesura preventiva que actua al principi de la cadena alimentària i que, per tant, permet controlar aquesta malaltia de prop, al mateix temps que garanteix la seguretat dels aliments portats a taula. Els investigadors, de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat i l'empresa ITPSA, ja han patentat aquest producte a escala mundial.

Actualitzat

Cada any, amb l'arribada de la calor, apareixen els primers casos de salmonel·losi. Es tracta de persones que han menjat ous, carn de pollastre o llet i derivats procedents d'animals portadors de la bactèria. Els símptomes són ben coneguts: diarrees i vòmits que sovint obliguen els intoxicats a anar a l'hospital.

Aquestes molèsties, però, es poden acabar gràcies al producte que han descobert un grup d'investigadors catalans després de dotze anys de treball. Es tracta d'un producte cent per cent vegetal, anomenat salmosan, que es barreja al pinso dels animals portadors de salmonel·la i evita que la bactèria acabi passat als aliments.

La Unió Europea fa anys que dedica molts esforços per eradicar aquesta malaltia, aïllant i sacrificant els animals afectats, ja que está prohibit l'ús d'antibiòtics com a mesura de prevenció. Segons dades de l'Institut d'Investigació i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat, hi ha un 30 per cent d'animals que són potencialment transmissors de samonel·la als aliments.

Anar al contingut