Barcelona

Investigadors catalans descobreixen un nou tipus d'homínid, d'origen asiàtic, ja extingit

Ho han fet a partir de les anàlisis d'ADN d'una tribu indígena de l'oceà Índic

RedaccióActualitzat

Fins no fa gaire es pensava que l'home de Neandertal era l'única espècie humana que havia conviscut amb la nostra, l'homo sàpiens. L'any 2010 es va descobrir l'home de Denisova a Rússia i ara un equip d'investigadors catalans hi ha afegit un nou homínid, d'origen asiàtic. No s'ha trobat cap fòssil, però sí evidències genètiques a l'ADN d'una tribu indígena de les illes Andaman, a l'oceà Índic.

L'escriptor escocès Arthur Conan Doyle descrivia d'aquesta manera els indígenes de les illes Andaman per boca de Sherlock Holmes: "Són una gent ferotge, esquerpa i intractable." Un d'aquests homes primitius i petits era l'antagonista del gran detectiu a la novel·la "El signe dels quatre". Durant molts anys aquesta informació, esbiaixada per l'òptica colonial va ser l'única que va tenir el gran públic occidental dels habitants d'aquestes remotes illes de l'Oceà Índic, situades entre l'Índia i Tailàndia.

Algunes de les tribus viuen encara absolutament aïllades, mentre que d'altres, com els jarawa, s'han incorporat al que anomenem "civilització". Ara, per primera vegada, un equip de recerca genètica ha pogut analitzar el seu ADN, i les dades que han obtingut han estat sorprenents. Ho explica Jaume Bertranpetit, investigador de l'Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF): "Dintre d'aquest genoma hem trobat unes petites parts d'un homínid, que està extingit i que creiem que serien els homínids que haurien viscut a Àsia en el moment que hi havien els neandertals a Europa, i que, per tant, hi haurien deixat un petit rastre."

La teoria és que, a més de les tres espècies d'homínids ja conegudes -sàpiens, neandertal i denisova-, n'hi hauria una quarta, encara per identificar. Els primers són els nostres avantpassats directes, originaris de l'Àfrica, on se'n va quedar una part, i la resta es van escampar per Europa i l'Àsia. En diferents moments es van creuar amb neandertals i denisovians; i un grup dels asiàtics, entre ells els pobladors de les Andaman, van creuar-se amb aquesta nova espècie d'homínid, que després va desaparèixer.

La recerca l'ha fet l'Institut de Biologia Evolutiva del CSIC i la Universitat Pompeu Fabra, en col·laboració amb un centre de genètica de l'Índia. Els resultats s'han publicat a la revista científica internacional "Nature Genetics". Ara caldrà esperar si l'evidència genètica és corroborada per la troballa de fòssils corresponents a aquest nou avantpassat dels humans.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut