El doctor Palmer assenyala una de les cèl·lules dorments, que escapa al tractament
El doctor Palmer assenyala una de les cèl·lules dorments, que escapa al tractament

Investigadors catalans descobreixen com atacar les cèl·lules latents del càncer

Són responsables de recaigudes i de resistència als tractaments

Xavier DuranActualitzat

Atacar i destruir cèl·lules tumorals que s'amaguen en l'organisme, com dormint, i que al cap d'uns anys reapareixen i provoquen recaigudes i metàstasis. Aquest és l'objectiu que persegueixen investigadors de tot el món. Ara, un equip del VHIO (Vall d'Hebron Institut d'Oncologia) ha descobert la diana on apuntar per destruir aquestes cèl·lules dorments.

Ha estat una feina de deu anys. Però l'equip liderat per Héctor G. Palmer, investigador principal del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO, ha publicat els resultats de les seves recerques en el "Journal of Clinical Investigation".

Les cèl·lules tumorals dorments són responsables que alguns pacients es mostrin resistents als tractaments o que la malaltia reaparegui anys o fins i tot dècades després. Un dels problemes a què s'enfrontaven els investigadors és que aquestes cèl·lules són majoritàriament indetectables. Es troben disperses per diferents racons del cos i són resistents als tractaments. La majoria dels fàrmacs frenen el creixement dels tumors matant les cèl·lules que proliferen i no les que estan adormides.

En algun moment i per motius desconeguts, aquestes cèl·lules es desperten, regeneren tot el tumor original i es propaguen a nous òrgans, procés que es coneix com a metàstasi.

Notícia relacionada: Identifiquen una proteïna que impedeix l'expansió de les cèl·lules del càncer de mama

El treball dels investigadors del VHIO ha servit per perfeccionar un nou mètode que ha permès identificar i aïllar aquestes cèl·lules dorments. A partir d'aquí va ser possible estudiar-les a fons. I entre les característiques que s'han descobert hi ha l'activitat del factor epigenètic TET2. Es tractaria del "director d'orquestra" que condueix el procés perquè aquestes cèl·lules tumorals puguin entrar en latència o adormir-se sense morir. I que conservin tot el seu potencial maligne.

En l'article acabat de publicar es demostra que l'eliminació de TET2 serveix per matar totes les cèl·lules tumorals dorments. El TET2 s'ha convertit en la diana per poder destruir les cèl·lules dorments, tal com explica el doctor Palmer:

"Des que vam identificar TET2 com el taló d'Aquil·les de les cèl·lules dorments, estem desenvolupant nous fàrmacs per bloquejar-ne l'activitat enzimàtica. Aquests fàrmacs permetran eliminar les cèl·lules resistents dels tumors i prevenir futures recaigudes".

A més, els autors han aconseguit definir un compost que permet identificar aquestes cèl·lules dorments. Han vist que el TET2 deixa una empremta : la 5-hidroximetilcitosina o 5hmC. S'ha observat la correlació entre l'alta activitat de TET2 i alts nivells de 5hmC. I això també està relacionat amb una probabilitat més elevada de resistir als tractaments i que els pacients recaiguin"

Per això, detectar les cèl·lules amb 5hmC permetrà predir si un pacient resistirà als tractaments i si recaurà més aviat.

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut