Badalona

Investigadors catalans creen un model informàtic per avançar en la vacuna contra la tuberculosi

El programa informàtic, únic al món, permet fer nous avenços cap a la consecució d'una vacuna contra la tuberculosi feta a partir d'anticossos, una solució que encara no existeix. El programari imita el comportament inicial de la infecció des que el bacteri entra al cos fins que comença a afectar el teixit pulmonar. Cada any moren dos milions de persones al món a causa de la tuberculosi.

Actualitzat
Les primeres setmanes d'evolució de la infecció de la tuberculosi en un organisme viu podrien ser el període clau per eliminar qualsevol rastre de la infecció a través d'una vacuna. Aquesta és la hipòtesi amb la qual un grup de científics catalans de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona i Can Ruti, juntament amb la Universitat Complutense de Madrid, han elaborat el primer model informàtic que descriu i reprodueix l'inici de la infecció de la tuberculosi, és a dir, el comportament del teixit pulmonar en les primeres setmanes després d'haver-se infectat amb el bacil de la tuberculosi. En concret, es tracta d'un programari pioner que engloba el resultat de quatre anys de feina interdisciplinària i que podria ser clau en la lluita contra la tuberculosi.

La investigació obre ara una nova via per a la creació d'una vacuna contra la tuberculosi que intenta generar anticossos, una solució encara inexistent. Tot i això, es calcula que caldran 15 anys de feina abans de poder comercialitzar una vacuna efectiva. A més, el model matemàtic també permet entendre per què les persones que han estat vacunades preventivament contra la malaltia també poden infectar-se.

Cada any moren dos milions de persones al món a causa de la tuberculosi i hi ha cent milions d'infectats nous. A més, una de cada deu persones infectades pel bacil, tard o d'hora desenvolupen la malaltia i el tractament implica prendre quatre medicaments durant sis mesos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut