Investigadors catalans creen el primer pastís de xocolata fet amb intel·ligència artifical de la història

Investigadors catalans han creat un pastís de xocolata i fruita a partir de les propostes d'un programa tecnològic que usa la intel·ligència artificial. Així el mestre pastisser s'estalvia temps i diners en proves i pot innovar sense deixar d'oferir preus competitius.
Investigadors catalans creen el primer pastís de xocolata fet amb intel·ligència artifical de la història
Barcelona

Investigadors catalans creen el primer pastís de xocolata fet amb intel·ligència artifical de la història

Investigadors catalans han creat un pastís de xocolata i fruita a partir de les propostes d'un programa tecnològic que usa la intel·ligència artificial. Així el mestre pastisser s'estalvia temps i diners en proves i pot innovar sense deixar d'oferir preus competitius.
Redacció
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge
La tecnologia permet produir aliments processats en quantitats industrials. Però també pot ser una aliada dels pastissers artesans. Amb aquest esperit, uns investigadors de la Universitat de Barcelona han aconseguit crear el primer pastís de xocolata i fruita fet amb intel·ligència artificial de la història. Els científics han treballat amb mestres pastissers durant mesos i han demostrat que els ordinadors poden estalviar molt de temps i diners en proves.

Per aconseguir-ho, un equip de xocolaters i matemàtics han estat valorant combinacions de fruites i xocolates i han introduït la informació al programa informàtic. Aquest, usant la intel·ligència artificial, els ha fet noves propostes. D'aquesta manera els xocolaters poden evitar llargs processos d'assaig i error, amb els beneficis que això comporta.

El programa no només afavoreix la innovació, sinó que també avança cap a la personalització del producte al client. Això sí, l'ús de la intel·ligència artificial no convertirà qualsevol en un gran cuiner. La mà del mestre continuarà sent imprescindible.

"Et poden donar les eines que vulguis, la matèria primera que vulguis, els iPad que vulguis... però després hi ha la teva mà, el teu criteri, el teu sentit comú i la teva professionalitat", ha valorat el pastisser i xocolater Oriol Balaguer.

Després d'aquesta exitosa prova, es preveu que, en el futur, programes similars podrien tenir en compte els nostres gustos i assessorar-nos per triar el plat o el vi que més ens pot agradar entre milers de possibilitats. "Aleshores podríem dir, mira, pel teu perfil, per la teva forma, pels teus gustos, la que t'agradaria més és aquesta", ha explicat Núria Agell, coordinadora del projecte sensorial.

Però la tecnologia encara ha de fer molt camí. Al darrere dels nostres sensors hi ha milions d'anys d'evolució genètica i milers d'evolució cultural. Per exemple, sabem de manera innata que l'amargor és indici de toxicitat, però hem après a controlar-ho. Tal com indica Jordi Llorents, expert en fisiologia de sistemes sensorials de la UB, "d'entrada ens agraden més les coses dolces que les amargues, però després anem aprenent quins són les aromes dels aliments que a nosaltres ens convenen, fins i tot ens permeten aprendre per sobre del gust. Per exemple, aprenem que un cafè que està carregat d'aromes ens és bo i acceptarem l'amargor d'aquest cafè".

Cuiners com Ferran Adrià o Oriol Balaguer han començat a abocar tots els seus coneixements als ordinadors per convertir-los en aliats de la seva feina. Una revolució que tot just comença amb un pastís.

VÍDEOS RELACIONATS