Matanzas

Invasió de crancs caribenys a Cuba

Es passegen, amos i senyors, per platges i carreteres, provocant admiració i problemes

Joan RaventósActualitzat

Matanzas està sota la invasió de crancs. Fan la migració per reproduir-se i es mouen en massa, ja que l'espècie és molt abundant a Cuba. El paisatge queda completament tacat pels seus colors.

Són d'una espècie terrestre que viu als boscos del Carib, però que és d'origen marí. Jrge Luis Jiménez és director de l'Institut de Ciència de Medi Ambient i explica que després de les primeres pluges de la primavera migren, com cada any, cap al mar...
 

"La migració dels crancs respon a la reproducció. Surten de terra i van a reproduir-se."


Ponen els ous a l'aigua i al cap d'un parell de mesos en sortiran les cries. La migració és un al·licient afegit per als turistes del parc natural de Montemar, a Cuba.

 

 

És un espectacle natural evident. Però també és un problema. Molts exemplars del cranc negre moren aixafats en travessar la carretera. Encara que és una espècie abundant sense perill d'extinció, els vehicles intenten esquivar-los per no matar-los... I, també per un altre motiu que ens desvela Ito Molina, que és mecànic:

"És tan fort, aquest cranc, que tots els cotxes punxen les rodes."

Els turistes estan disposats a pagar 10 euros per reparar un pneumàtic en un país on el salari mensual ronda els 25 euros de mitjana.
Dedicar-se a posar pegats és un negoci rodó tenint en compte que no cal gaire infraestructura. Ho fan amb un simple preservatiu.

 

 

Per altres ciutadans, la visita dels crancs és més aviat perjudicial. I és que aquests crustacis s'enfilen per les parets i, a vegades, fins i tot, entren a les cases. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut