Illes Canàries

Inundacions i pluges a les Canàries i temperatures estivals a Catalunya

Les Canàries es troben en alerta per les pluges de les últimes hores que han provocat petites inundacions en habitatges i talls de carreteres, sobretot, a l'illa de Gran Canària, segons ha informat el Centre d'Emergències. L'avís per fortes pluges s'ha estès aquesta matinada a la província de Santa Cruz de Tenerife. Mentre l'arxipèlag viu els estralls de l'aigua, Catalunya viu els de la calor estival, que no remetrà fins al dia 1, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Aquest dies, a més, la boira farà acte de presència a Lleida, on aquest matí ha dificultat la visibilitat en algunes vies.

Actualitzat
El sud-est de la Gran Canària està en alerta des d'ahir a la tarda, davant la previsió de pluges de fins a 60 litres per metre quadrat. L'aigua ha caigut amb força durant tota la nit, en especial als municipis d'Agüimes, Ingenio, Santa Lucía i San Bartolomé de Tirajana. Les pluges han inundat habitatges i ha provocat problemes al clavegueram, i també petits talls de llum i problemes de trànsit.

A Agüimes, s'ha evaquat i tancat un centre de salut després d'inundar-se i s'han tallat algunes vies. A Las Palmas de Gran Canària, s'han tallat diverses vies, i també un tram d'autovia marítima i el túnel Julio Luengo. L'avís de pluges s'ha estès aquesta matinada a la província de Santa Cruz de Tenerife, on es preveuen 60 litres per metre quadrat al nord i sud de Gomera i a part de Tenerife.

Massa d'aire càlid a Catalunya

La massa d'aire càlid instal·lada a Catalunya que està provocant temperatures altes començarà a retirar-se a partir de dimecres que ve, segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya, que també ha explicat en un comunicat que l'aire càlid fa que les temperatures d'aquests dies siguin més pròpies d'estiu que de tardor. La nit de divendres a dissabte les temperatures, en alguns punts, no van baixar dels 19 graus.

Els últims anys, algunes onades de calor han afectat Catalunya durant el mes d'octubre amb diferent afectació segons la zona geogràfica; així, l'onada de calor del 1997 es va fer notar al litoral i al prelitoral, la del 2001 al nord de Catalunya i la del 2004 va donar els màxims valors a la depressió central i el prepirineu.

Boira a Lleida

La boira que ha aparegut aquest matí a la demarcació de Lleida ha dificultat la circulació en moltes carreteres. L'AP-2, al seu pas per Les Borges Blanques, entre el quilòmetre 120 i 160, i la zona de Soses, al punt quilomètric 440, han arribat a tenir aquest matí una visibilitat inferior als 50 metres.

En altres vies, com la C-12 i C-13 al seu pas per Balaguer, no s'hi veia més enllà dels 75 metres. Tant l'N-320 i la 420, a Alfarràs i Almacelles, com la C-26 a Castelló de Farfanya i la C-53 a Bellcaire d'Urgell, també tenien visibilitat reduïda aquest matí.
Anar al contingut