Internet celebra el seu dia immers en la polèmica sobre la llibertat d'expressió i la neutralitat de la xarxa

Les ombres de posar límits a la llibertat d'expressió i de la neutralitat de la xarxa planegen sobre el Dia Mundial d'internet

Actualitzat

Es poden posar límits a la xarxa? Internet celebra el seu Dia Mundial amb aquesta allargassada ombra planant sobre el seu futur més immediat. Els comentaris despectius fets a les xarxes després de l'assassinat de la política del PP Isabel Carrasco han obert el debat al voltant del control i dels límits a la llibertat d'expressió a internet. A l'altra banda de l'Atlàntic, en canvi, el que hi ha en joc és la neutralitat de la xarxa després de la decisió dels Estats Units de donar llum verda a l'anomenada internet a dues velocitats.

Malgrat el seu poder revolucionari, tant en els negocis com en les relacions humanes, internet és una eina encara jove sobre la qual sorgeixen nombrosos conflictes i incerteses. Una amenaça que cal posar sota el pes de la llei, segons el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. El dirigent popular, va avançar aquesta setmana, després que l'assassinat a trets de la presidenta del PP i de la Diputació de Lleó generessin alguns comentaris a les xarxes que inciten a l'odi o fan apologia del delicte, que s'estudiaran instruments legals "addicionals" per perseguir aquests delictes.

Les declaracions del ministre van fer posar les mans al cap a més d'un. Advocats especialistes en internet i noves tecnologies coincideixen que no cal una regulació addicional a la xarxa per perseguir conductes que ja estan tipificades com a delicte al Codi Penal. De fet, en les últimes hores ja s'ha actuat contra dues persones, un jove valencià acusat d'un presumpte delicte d'apologia i un cantautor de Xerès que va penjar un vídeo a internet on es mofava de la víctima i justificava matar "polítics corruptes".

Recorden que la llibertat d'expressió és un dret fonamental i que els seus límits estan més que traçats. Afegeixen que la situació actual a les xarxes no és pitjor que abans però sí més mediàtica i entenen que s'actuï amb objectiu dissuasori però no que es creui la línia d'intentar acovardir o coartar determinades conductes.

Discriminació digital

No només la llibertat d'expressió protagonitza el Dia Mundial d'Internet. La neutralitat de la xarxa podria tenir els dies comptats després que la Comissió Federal de Comunicacions dels Estats Units va donar llum verda fa unes setmanes a la proposta de cobrar per un accés prioritari i de més velocitat.

Aquesta possibilitat obre la porta a un internet de dues velocitats, a una xarxa de rics i pobres i també de possibilitats desiguals per a grans corporacions enfront de petits projectes.

La competència a internet, doncs, podria estar en joc però els experts encara són prudents en afirmar-ho perquè, diuen, els gegants d'internet encara no hi ha dit la seva. De totes maneres, el que és un fet és que, passi el que passi, com a ciutadans podem fer poc més que pressió per evitar-ho perquè el control del mitjà, segons els lletrats especialitzats en internet, està en mans de tercers.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut