Una dona acaricia la cama del seu fill de dos anys mentre rep assistència a Somàlia. (Foto: EFE)
Una dona acaricia la cama del seu fill de dos anys mentre rep assistència a Somàlia. (Foto: EFE)
Barcelona

Intermón Oxfam alerta que el 70% de la població viurà en risc de fam en 20 anys

Cada onze dies moren el 10% dels menors de 5 anys a la Banya d'Àfrica, assolada per la fam. És la cara més feroç de la fam al món i la punta més dolorosa d'una realitat, la de la desnutrició que afecta a gairebé mil milions de persones al planeta, en un volum més gran a l'Àsia i el Pacífic i amb més cruesa a l'Àfrica subsahariana.

Actualitzat
La fam de Somàlia dóna la raó a l'alerta llençada fa dos mesos per l'ONG Intermón Oxfam. Llavors, ja van advertir de l'escalada de la fam al món. Calcula que el 2030, el 70% de la població viurà en risc de malnutrició si no es fa res per impedir-ho. Les causes, una previsible explosió demogràfica, un canvi climàtic que reduirà les terres cultivables i l'especulació financera amb béns de primera necessitat, que contribueixen a l'escalada de preus.

Així, segons Intermón, el preu del bestiar, el blat, l'arròs o el blat de moro pot pujar d'aquí a 20 anys fins a un 80%. I si es compleixen les previsions de canvi climàtic, es podrien encarir fins a un 170%. Una especulació que ara s'ha traslladat a les terres de cultiu. Es calcula que només a l'Àfrica ja s'ha comprat un volum d'hectàrees comparables a l'extensió de França. El resultat, més camperols sense terres que els alimentin.

Intermón ha engegat una macrocampanya per conscienciar que la gana té solució, i passa per evitar l'especulació amb aliments i terres, crear reserves alimentàries, invertir en la petita agricultura sostenible, lluitar contra el canvi climàtic i desincentivar el biodièsel, ja que es calcula que amb el gra que cal per omplir un dipòsit es podria alimentar una persona durant tot un any.
Anar al contingut