Madrid

Interior reforça la vigilància en llocs estratègics per l'eventual retorn de Puigdemont

No han vingut agents de la resta de l'Estat sinó que s'han redistribuït els que hi ha per reforçar els controls fronterers i llocs estratègics com l'entorn del Parlament, on han inspeccionat les clavegueres

Actualitzat

El Ministeri de l'Interior ha reforçat la vigilància policial des de fa alguns dies als possibles accessos per on Carles Puigdemont podria tornar a Catalunya. Els efectius de la Policia Nacional són visibles en punts sensibles com els ports, la frontera o alguns aeròdroms.

L'objectiu és evitar que Puigdemont entri a Catalunya per ser investit president de la Generalitat. Però, a diferència de quan l'objectiu era evitar el referèndum, ara no s'han destinat ni guàrdies civils ni policies nacionals d'arreu d'Espanya per complir aquesta missió. No es tracta de l'enviament de més efectius, sinó d'una reorganització dels que ja hi ha.

La Policia Nacional és ben visible al voltant del Parlament, on la seguretat és competència dels Mossos d'Esquadra. Una de les tasques que han fet és inspeccionar la xarxa de clavegueres.

Des d'un punt de vista polític, es pretén donar una imatge de control absolut per part del govern estatal, i això cala en la percepció ciutadana. Josep Bufí, veí del coll de la Manrella, comenta que ara es veuen més patrulles que abans.

"De tant en tant se'n veuen. Abans era una patrulla. Ara veus tres cotxes de la Guàrdia Civil que pugen, o tres de la Policia Nacional."

En canvi, aquest migdia, camí de la Jonquera, per l'autopista no hi havia presència policial extra.

A l'aeròdrom de Sant Fruitós de Bages, els responsables diuen que la Guàrdia Civil ha intensificat les visites i diumenge passat els van demanar dades tècniques de la pista.

Pel delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, són controls pràcticament habituals:

"Són els controls de sempre. En aquest cas, potser reforçats perquè hi ha una ordre de recerca i captura d'una persona dintre del territori espanyol."

 

La Policia Nacional està dissenyant i ultimant un informe amb el desplegament que està fent dels operatius que té a Catalunya. S'envien dotacions per cobrir diferents ports i també les estacions.

Des d'un punt de vista policial, els operatius es dissenyen en funció de l'amenaça que representa per a la societat la persona a detenir. En aquest cas, però, hi ha hagut un pronunciament polític específic per dotar esta operació d'un caire especial.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va afirmar aquest dimarts que procurarien que Puigdemont no entrés a Catalunya "ni dins el maleter d'un cotxe". Aquest dimecres, en canvi, ha assegurat que els operatius policials es dissenyen, però no s'expliquen.

"Com que tots coneixem la situació que té [Puigdemont], l'única cosa que els puc comentar és que els dispositius policials es dissenyen i després s'executen, però no s'expliquen mai."

 

Zoido no ha volgut especificar, als passadissos del Congrés dels Diputats, quin dispositiu concret hi ha de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a les fronteres.

Les declaracions arriben l'endemà que ell mateix assegurés que estaven dissenyant un ampli dispositiu per interceptar i detenir Puigdemont. El ministre va explicar que estaven preveient totes les opcions, per terra, mar i aire o, fins i tot, que pogués entrar amagat en el maleter d'un cotxe.

Aquest dimarts ja es van poder veure controls a la Vall d'Aran o al parc de la Ciutadella, a prop del Parlament de Catalunya.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàInvestidura
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut