Barcelona

Interior envia guies amb la normativa i recomanacions per evitar els incendis a les urbanitzacions

Parcel·les amb poc manteniment, arbres massa propers i copes juntes dificulten la prevenció d'incendis a les 2.300 urbanitzacions del país. Les administracions troben dificultats per ajustar aquestes zones a la normativa. La Conselleria d'Interior ha enviat una guia amb recomanacions i obligacions per lluitar contra el foc. Entre altres, cal que les cases estiguin separades del bosc per un perímetre de 25 metres, i els arbres a les parcel·les han de tenir una distància de 3 metres entre ells. La guia també explica com ens hem de comportar davant d'un incendi a casa, a l'aire lliure i al cotxe.

Actualitzat
A Catalunya, hi ha més de 2.300 urbanitzacions. N'hi ha 1.100 a Barcelona, 563 a Girona, 554 a Tarragona i 111 a Lleida. En total, hi viuen unes 625.000 persones. La normativa de prevenció d'incendis en aquestes zones, als grups de cases aïllades i a les cases de pagès diu que entre els habitatges i el bosc cal que hi hagi una franja de 25 metres neta de vegetació. Aquesta mesura sovint s'incompleix. Per millorar la seguretat en aquestes zones davant el risc d'incendi forestal, el Departament d'Interior començarà a repartir guies amb mesures d'obligat compliment i amb consells bàsics per als residents.

Aquestes normes estableixen que els carrers han de tenir 5 metres d'amplada i que hi ha d'haver hidrants perquè els puguin fer servir els bombers. Els arbres a les parcel·les han d'estar separats per almenys 3 metres, les copes no es poden tocar i, a més, hi ha d'haver la franja perimetral de 25 metres sense vegetació.

Protecció Civil també incideix en altres aspectes, com el bon manteniment de les parcel·les, l'ús responsable de les barbacoes o no acumular material combustible al jardí.

Les administracions, especialment els ajuntaments, es troben amb problemes per convèncer-ne els propietaris. A més, han de destinar una part del pressupost per fer complir aquestes mesures de seguretat, com per exemple eliminar el sotabosc.

Què cal fer en cas d'incendi?

Si malgrat les mesures de seguretat l'incendi forestal s'arriba a produir i ens sorprèn dins de casa, ens hem de mantenir agrupats, tancar les portes i les finestres, i omplir la banyera i les piques d'aigua.

Si ens sorprèn a camp obert, Protecció Civil recomana allunyar-se en direcció oposada al foc, intentar entrar dins de la zona ja cremada, i evitar les valls i pendents estrets.

Si ens sorprèn dins d'un cotxe, s'han de tancar les finestres i desconnectar la ventilació. També obrir els llums perquè ens vegin d'entre el fum.

Totes aquestes recomanacions es faran arribar als 90 municipis catalans on hi ha nuclis de població en zones de bosc amb alt risc d'incendi forestal.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut