Madrid

Instal·lada al Congrés dels Diputats la capella ardent de Calvo Sotelo

La capella ardent amb les restes mortals de l'expresident del govern espanyol Leopoldo Calvo Sotelo, mort aquest dissabte, està instal·lada al Congrés dels Diputats. El fèretre està ubicat al Saló dels Passos Perduts, on ha rebut durant tot el diumenge l'homenatge de les autoritats, la classe política i els ciutadans. L'acte de trasllat del fèretre a la cambra de representants ha estat solemne i amb tots els honors militars. Les despulles de Calvo Sotelo han estat rebudes pel president José Luis Rodríguez Zapatero, els presidents del Congrés i del Senat, José Bono i Javier Rojo, i els membres de les meses de les dues cambres espanyoles. Aquest dilluns l'expresident serà enterrat a la localitat de Ribadeo, a Lugo.

Actualitzat

Les restes mortals de Calvo Sotelo han arribat a Madrid i a les deu del matí d'aquest diumenge les han traslladat al Congrés dels Diputats, on descansen fins aquest dilluns al matí al Saló dels Passos Perduts. El fèretre ha estat rebut amb honors militars pel president Zapatero i el president del Congrés, José Bono, i del Senat, Javier Rojo.

La família reial, els monarques i els prínceps d'Astúries, han visitat la capella ardent pocs minuts abans de les onze per transmetre personalment el seu condol als familiars de l'expresident. El monarca ha dipositat sobre el fèretre de Calvo Sotelo el collar de la Reial i Distingida Ordre de Carles III. El públic general pot visitar la capella ardent des del migdia. Atesa la solemnitat de l'acte, s'ha obert la Porta dels Lleons de la Carrera de San Jerónimo, per la qual es pot accedir directament al Saló dels Passos Perduts. Les exèquies de l'expresident han obligat també a tallar al trànsit alguns carrers del centre de Madrid.

Les restes mortals estaran acompanyades durant tota la jornada per soldats dels tres exèrcits i agents de la Guàrdia Civil. Al Saló dels Passos Perduts hi ha algunes corones de flors, com les que han enviat els reis i els prínceps.

Fins al moment del trasllat de les despulles al Congrés dels Diputats, el cos de Leopoldo Calvo Sotelo l'han vetllat en la intimitat els familiars i amics més pròxims al domicili de l'expresident. El mateix dissabte en què es va conèixer la mort, es va celebrar a la residència familiar de Pozuelo de Alarcón una missa privada a la qual van assistir diverses personalitats i polítics, com l'expresident José María Aznar o la presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre.

L'Ajuntament de Ribadeo, a Lugo, ha decretat tres dies de dol oficial després de la mort de qui va ser cap de l'executiu entre el febrer del 1981 i el desembre del 1982. Durant el dol, les banderes de la localitat on el polític va passar la seva joventut i on estiuejava onejaran a mig pal. Aquest dilluns, els seus conciutadans podran retre el seu darrer homenatge al polític al saló de plens del consistori de la localitat, on serà enterrat.

Protocol del funeral d'estat

Els funerals d'estat en honor de Leopoldo Calvo Sotelo, primer president del govern mort en l'etapa democràtica, es faran dijous al vespre a la catedral de La Almudena de Madrid i seran presidits pels reis. Hi assistiran el president del govern i les màximes autoritats de l'Estat.

L'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero va aprovar en l'última legislatura aquest protocol d'actuació en el cas que es produeixi la mort d'expresidents del govern.

Anar al contingut