Un home compta bitllets de 100 euros damunt d'un feix de bitllets de diferents quantitats
Inspectors fiscals denuncien la manca de transparència de l'amnistia fiscal
Madrid

Inspectors fiscals denuncien la manca de transparència de l'amnistia fiscal

Inspectors d'Hisenda demanen incloure en el pla de control els que s'hagin acollit a l'amnistia fiscal. Denuncien que s'està fent un "control polític" del procés i que hi ha moltes dificultats per investigar els que se n'han beneficiat.

RedaccióActualitzat
El president de l'Organització d'Inspectors d'Hisenda de l'Estat, Ransés Pérez Boga, ha anunciat que el col·lectiu ha traslladat a l'Agència Tributària la necessitat d'incloure en el Pla de Control del 2013 els contribuents que s'hagin acollit a l'amnistia fiscal ja que, ara com ara, els inspectors tenen molta dificultat per investigar aquest procés.

Pérez Boga ha explicat que l'amnistia no s'ha fet de manera transparent i no serà comprovable "amb tanta facilitat" com va avançar aquesta setmana al Congrés el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro.

"Si qualsevol de nosaltres necessita consultar una dada d'un contribuent per a la comprovació d'una situació fiscal, accedeix a la base de dades i la consulta directament. En aquest cas, no. Aquest és el primer element de manca de transparència", ha dit Pérez Boga, que ha afegit que el mateix Montoro va explicar al Congrés que per comprovar alguna de les declaracions acollides a l'amnistia fiscal cal sol·licitar-ho a un responsable de la direcció i que, si cal, aquest ha d'aprovar l'accés. "Aquest procediment no té precedents a l'Administració Tributària", ha denunciat.

L'amnistia fiscal, "un fracàs"

Pel responsable dels inspectors, que qualifica com a "fracàs" l'amnistia per haver recaptat 1.200 milions d'euros, la meitat del previst, tampoc s'entén que la informació obtinguda a través d'aquestes declaracions no s'introdueixi dins del conglomerat de la base de dades de l'Agència Tributària en obert, perquè els programes informàtics de selecció de contribuents puguin creuar aquesta informació i determinar perfils de risc més adequadament.

Per tant, es queixa que els inspectors d'Hisenda no puguin "investigar res" de "motu proprio" sinó que són els programes informàtics els que determinen quins individus són els més propensos a defraudar. "És la unitat de comprovació i selecció la que determina quins expedients hem de comprovar", afegeix.

Controlar l'origen dels diners


Per tot plegat, Pérez Boga demana a Montoro que s'inclogui en el pla de control d'aquest any els contribuents que s'hagin acollit a l'amnistia fiscal per corroborar que hagin estat declaracions "completes" i que el contribuent "no s'hagi deixat res al calaix", i, en segon lloc, per controlar l'origen dels fons en un percentatge significatiu de les declaracions.

Quan li han preguntat si en el cas concret de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, que, segons els seus advocats, s'hauria acollit a l'amnistia fiscal s'han eliminat alguns dels impediments per accedir a la informació d'aquest procés, Pérez Boga ha afirmat que no ha canviat "absolutament res" a l'Agència Tributària, més enllà del que el director del departament d'Inspecció va enviar dijous passat un correu als inspectors recordant-los que existeix aquest procediment.

"S'està fent un control polític d'aquestes declaracions", ha denunciat Pérez Boga, que ha afegit que és el problema que "hi havia abans i que hi ha ara", malgrat la compareixença de Montoro, en què va assegurar que el procediment no havia estat opac.

Pel que fa a la possibilitat que l'Agència Tributària no sàpiga encara si Bárcenas s'ha acollit o no a l'amnistia, ha assegurat que és "perfectament possible" ja que ha pogut fer-ho a través d'una societat que té, alhora, per la participació en una altra societat, que, per exemple, estigui domiciliada a l'estranger. "Amb recursos i una mica de temps es poden descobrir indicis que indiquin qui hi ha al darrere, però no és una investigació ràpida", ha explicat.

Finalment, i malgrat les crítiques a l'amnistia fiscal, Pérez Boga no creu que Montoro hagi de dimitir, ja que no troba que hi hagi motius suficients per demanar-la i, a més, encara confia que canviï de criteri i "obri les dades" de l'amnistia fiscal "de forma real" i no a través d'aquest sistema controlat per la direcció.


Anar al contingut