L'interior de la Tarraco Arena, el 14 de setembre, plena de gom a gom (Reuters)
L'interior de la Tarraco Arena, el 14 de setembre, plena de gom a gom (Reuters)
Tarragona

Arrenca a Tarragona la campanya pel "sí" al referèndum de l'1 d'octubre

La Tarraco Arena s'omple de gom a gom en el primer acte unitari de l'independentisme, qualificat d'"il·legal" per la subdelegació del govern

RedaccióActualitzat

Poc després de les vuit del vespre ha començat amb un cert endarreriment a Tarragona l'acte que representa el tret de sortida de la campanya a favor del "sí" al referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre. L'acte s'ha fet a la Tarraco Arena, que s'ha omplert del tot i l'han conduit Txe Arana i Oriol Grau. Abans de l'inici els assistents han cridat "Votem" i "No tenim por".

Parlaments de representants de Junts pel Sí i la CUP

Els primers parlaments han anat a càrrec de la representant de MES, Magda Casamitjana, el de Demòcrates per Catalunya, Antoni Castellà, Quim Arrufat, de la CUP, Marta Rovira, d'ERC, i Marta Pascal, del PDeCAT.

 

 

Les entitats sobiranistes

El segon bloc de parlaments ha corregut a càrrec de la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, del president d'Omnium Cultural, Jordi Cuixart, i del de l'ANC, Jordi Sánchez. Lloveras ha ironitzat sobre la querella que ha rebut aquest mateix dijous: "Una querellada més!", i ha animat als assistents a aconseguir que molta gent vagi a votar.

Cuixart ha afirmat que "votar no ha estat mai delicte", s'ha queixat que "els tribunals fa massa temps que no defensen els catalans", i ha reclamat "tribunals que ens defensin". Cuixart també ha assegurat que l'1 d'octubre es podrà votar a tot arreu.

 

Per la seva banda, Sánchez ha ironitzat sobre aquest acte com "el míting il·legal més important de la història d'aquest país", i s'ha preguntat: "Qui ens havia de dir que el 2017 alguns ens voldrien a la clandestinitat".

El líder de l'ANC ha recordat que és un acte de campanya i ha animat a la gent a "buscar vots sota les pedres", perquè, ha afirmat, és la gent que vagi a votar la que "farà imparable aquest referèndum."

Junqueras: "Sobren les raons per votar 'sí'"

Després de les intervencions dels responsables de les entitats sobiranistes, els assistents han pogut veure l'espot de la campanya electoral del sí, que sota el lema "Hola, República" escenifica la retirada de les estelades un cop s'hagi aconseguit la independència.

Just després, el vicepresident del govern i líder d'ERC Oriol Junqueras ha anunciat que ja hi ha més de 750 alcaldes compromesos amb el referèndum, i ha assegurat que "a cada amenaça responem amb més força". Junqueras ha assegurat que "sobren les raons per votar sí", i per això ha demanat que es mobilitzi a les persones que votaran "no", i ho ha justificat perquè, ha dit, "si ho aconseguim estarem demostrant que això va de democràcia:

"Allò que uneix el sí i el no és importantíssim: és el dret al vot, és la democràcia, és la dignitat de les persones. Si cadascun de nosaltres és el primer defensor del dret de vot dels que votaran diferent de nosaltres, per qui se sentiran més respectats, de qui se sentiran més aprop: d'aquells que fem tot el que cal perquè puguin votar, o d'aquells que fan l'impossible per no deixar-nos votar, per no deixar-nos parlar."

 

Puigdemont: "A Catalunya som demòcrates"

L'acte l'ha tancat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha fet un repàs del recorregut fet des que va començar la seva presidència. Puigdemont ha recordat la seva promesa de passar "de la postautonomia a la preindependència", i s'ha referit a les prediccions que es van fer llavors:

"Ens van dir que no recorreríem gaire tram i van dir que no començaríem. Els vam dir que hi arribaríem units, i ens van dir: "No tindreu la unitat, acabareu dividits, no sumareu, us entrebancareu."

"A Catalunya som demòcrates, a Catalunya no prohibim actes, a Catalunya no perseguim urnes ni perseguim paperetes, a Catalunya no tanquem pàgines web que demanen anar a votar, no amenacem als alcaldes que diuen que hem d'anar a votar."

Puigdemont ha destacat que tant els Estats Units com la Comissió Europea s'han referit les últimes 24 hores al referèndum, i ha assegurat que l'1 d'octubre els catalans votaran.

 

Dubtes sobre la celebració de l'acte

L'acte a la Tarraco Arena és el primer dels tres actes unitaris que partits i entitats volen fer per a la campanya, que s'allargarà fins al divendres 29 de setembre, dos dies abans de l'1-O. Els independentistes s'agafen a la legalitat catalana per tirar endavant els actes previstos, perquè el TC ha suspès qualsevol acte que pressuposi la preparació o celebració del referèndum.

La Tarraco Arena és un espai de titularitat pública gestionat per la Diputació de Tarragona. Avui, dijous, el delegat del govern a Catalunya, Enric Millo, ha qualificat aquest acte de "delicte", tot i que els gestors de l'espai no han rebut cap notificació que obligués a suspendre'l.

Prèviament a aquesta arrencada de la campanya Puigdemont va dubtar que l'Estat acabi prohibint actes de la campanya del "sí" al referèndum. Ho va dir en l'entrevista que li va fer el director de TV3 dimecres, en què també va avisar que, malgrat el que pugui arribar, la campanya es farà.

Els actes unitaris es compatibilitzaran amb la campanya de cada partit a favor del "sí". Precisament, coincidint amb el primer dia de campanya, divendres, Mariano Rajoy serà a Barcelona a la reunió de la junta directiva del PP a Catalunya.

Demanen ajornar el ple de dimarts

Junts pel Sí i la CUP van demanar a la mesa del Parlament que ajorni el ple de la cambra de la setmana vinent per no interferir en els actes de campanya del referèndum de l'1 d'octubre. Junts pel Sí ha reconsiderat el seu criteri inicial de mantenir el ple perquè la majoria independentista podia quedar compromesa en anunciar la CUP que reduiria al mínim la seva activitat parlamentària.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut