Madrid

Indústria proposa un increment de les tarifes elèctriques del 5,6%

El Ministeri d'Indústria ja ha llançat la seva proposta d'increment de la tarifa de la llum: considera que s'ha d'apujar un 5,6% de mitjana. L'augment que s'aplicarà als consumidors que tenen una potència contractada inferior a un quilovat, que són uns 270.000, serà d'un 5%. Indústria també fixa en 25 quilovats el consum gratuït que es podrà fer cada dos mesos. La nova normativa suprimeix també les tarifes regulades de l'alta tensió, a les quals es poden acollir els clients industrials.

Actualitzat

Després de donar-se a conèixer la nova normativa reguladora de les tarifes elèctriques, els grans consumidors d'electricitat seguiran negociant amb el Ministeri d'Indústria una fórmula que garanteixi la seva competitivitat després de la liberalització de les tarifes industrials a partir de l'1 de juliol, i per això demanen un "temps tècnic" més enllà d'aquesta data per aconseguir garanties a llarg termini en els contractes bilaterals que signin amb les elèctriques.

El vicepresident de l'Associació d'Empreses amb Gran Consum d'Energia, Javier Penacho, ha explicat que els grans consumidors volen comprar electricitat al mercat, però que cal un "temps tècnic" que no s'ha d'interpretar com una reticència a la liberalització, sinó com un termini breu per "resoldre el problema" del sector industrial.

En una entrevista avui al diari "El Mundo", el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, considera que la pujada mitjana de la tarifa de la llum d'entre el 5% i el 6% a partir de l'1 de juliol reduirà el benefici de les elèctriques, perquè una part d'aquests guanys procedeixen d'un consum excessiu.

"Aquesta pujada de la llum es traduirà en menys beneficis" per a les companyies, ha afirmat el ministre en una entrevista amb "El Mundo", en la qual ha considerat que el dèficit tarifari no fa sinó "reconèixer a les elèctriques un benefici que és excessiu, sens dubte", perquè "està calculat a partir d'un consum excessiu" procedent d'un preu "massa baix" de l'electricitat. La pujada de la tarifa ajudarà a alleujar el dèficit, el finançament a quinze anys del qual "no té cap lògica, ni econòmica, ni social, ni política, ni de cap tipus", ha afegit el ministre.

Pel que fa al model empresarial europeu per als anys vinents, ha pronosticat que s'evolucionarà cap a "empreses més fortes" com a "resposta lògica" a la forta dependència energètica del continent. Aquesta tendència a l'enfortiment de les empreses "va en benefici dels europeus", perquè la compra d'energia s'ha de negociar amb "monopolis d'oferta molt forts", ha indicat.

Anar al contingut