Portades de premsa internacional
Portades de premsa internacional

Indignació i mofa dels corresponsals pel premi d'Exteriors a qui parli millor d'Espanya

El ministeri crea un premi de 12.000 euros als periodistes estrangers que difonguin una bona imatge d'Espanya

Actualitzat

Les reaccions que ha provocat el premi creat pel Ministeri d'Exteriors per al corresponsal estranger que parli millor d'Espanya ja s'han fet sentir.

Es tracta del premi Palacio de Viana, que valora la contribució dels periodistes a difondre una bona imatge d'Espanya en els seus respectius països. El premi té tres categories, cada una dotada amb 12.000 euros.

La iniciativa surt de l'Oficina d'Informació Diplomàtica després de l'1 d'octubre, quan la premsa estrangera va recollir no només el referèndum, sinó sobretot l'actuació policial i les conseqüències polítiques i judicials.

Aleshores, el ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, ja va protagonitzar una tensa entrevista a la BBC en qual posava en dubte les imatges emeses per la cadena sobre l'actuació policial l'1-O.

Indignació

Alguns corresponsals de mitjans estrangers han expressat la seva sorpresa i incredulitat.

El corresponsal de "The Times", Graham Keeley, ha publicat un article al diari britànic que respon clarament a la inicativa del govern espanyol: "Espanya no millorarà la seva imatge donant diners als periodistes".

A l'article, Keeley reconeix que als periodistes els agrada rebre premis i que fins i tot ell n'ha rebut un del govern espanyol per un article sobre arquitectura, i que és un missatge que va directe als" fràgils egos" dels periodistes. Keely retreu al govern espanyol que no hagin donat prou explicacions de la seva actuació en el referèndum de l'1-O i sobretot que no hagi estat Mariano Rajoy qui ho fes.

"Si el govern espanyol vol millorar la seva imatge, faria millor explicant les seves actuacions a Catalunya. I el premi més cobejat que podria oferir en aquest moment no és de 12.000 €, sinó una entrevista amb el primer ministre."

 

 

Un dels primers a reaccionar a la xarxa sobre aquest premi ha estat, precisament, el corresponsal de la BBC, de "Daily Telegraph" i "Los Angeles Times" a Madrid, James Badcock, que es pregunta: "Si no poden convèncer els periodistes, intenten comprar-los?"

 

 

En el mateix sentit, però amb més contundència, el corresponsal danès Martin Tonner, del diari "Berlinjske", ho afirma.

 

 

El corresponsal francès de "Le Figaro", RadioFrance i la cadena  BFMTV, Mathieu de Taillac, considera que és un premi al "propagandisme".

 

El nord-americà Roger Evans opina que el premi és fruit de "la frustració de l'estat espanyol".

"En la seva frustració per fugir de les males notícies, Espanya està oferint un premi de 12.000 € al corresponsal estranger que jutgen escriure amb més gràcia (per tant, censurar les coses horribles) sobre Espanya. Hi haurà uns concursants ansiosos."

I es pregunta que, si el govern espanyol fa això de manera oberta ,"què deu haver fet darrere l'escena?"

Burla

N'hi ha que s'ho prenen amb humor i en fan mofa, com Guy Hedgecoe, que treballa per la BBC, "Irish Times" i "Político" i que diu que es posarà a escriure si li donen paella.

 

 

L'escriptor, traductor i periodista Stephen Burgen, corresponsal de "The Guardian" i "Observer", diu, amb ironia, que el fet que els separatistes el considerin "un fatxa anticatalà" ja li dona dret a reclamar el premi. Si no és així, està "disposat a escriure 2.000 paraules sobre com estima l'AVE, el menjar espanyol i el poble espanyol, excepte quan manen".

 

 

La imatge d'Espanya

La imatge internacional que s'ha vist del conflicte polític a Catalunya ha estat una gran preocupació del govern espanyol i de l'oposició constitucionalista des de l'1-O. En la sessió de control del Congrés dels Diputats de l'11 d'octubre passat, el portaveu de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, va retreure al govern espanyol com no es va poder "controlar" que els mitjans estrangers donessin validesa al discurs independentista.

ARXIVAT A:
Procés catalàReferèndum 1-OMitjans de comunicació
Anar al contingut